Visszatért a túzok és a szalakóta

- A környezetkímélő gazdálkodásnak köszönhetően visszatérnek a régen nem látott madarak - meséli Kiss Gyula. - Ezen a területen húsz éven át nem volt túzok, a múltkor a kukoricában hetet is felfedeztem. Utoljára nagyapáink láttak itt például mátyásmadarat vagy szalakótát, most ezek is visszatértek.

EgyébMolnár Lajos2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Visszatért a túzok és a szalakóta




- A legelő nagy része ősgyep - folytatja a gazda. - November elsejéig legeltettem, utána a cserjéket, a bokrokat és a kétszikű gyomokat lekaszáltam. A szántóra csak istállótrágyát viszek, a juhok alól. A területalapú támogatással és az anyajuhonkénti ezerhatszáz forintos támogatással együtt tavaly 12 millió forintos éves árbevételt értem el. Eddig majdnem ráfizetéssel dolgoztunk, mert évek óta olcsó a bárány. A támogatás az egyetlen lehetőségünk arra, hogy valóban megérje a juhokkal foglalkozni.
Kiss Gyula családi gazdálkodó három éve költözött ki tanyára. Sarkad és Méhkerék között ezer juhot tart. Az állatokat 138 hektáron legelteti, 51 hektáron takarmánynak lucernát és zabot termeszt. A legelőt háromféleképpen is hasznosítja, egy részén pásztorral legeltet, másik részére villanypásztort telepített, harmadik részét bekerítette. Ahogy a jövedelme engedi, arra törekszik, hogy a teljes területet legelőkertként használja. A családi gazdaságban feleségével dolgozik, de még két személyt foglalkoztat. Maga egyébként mezőgazdasági gépésztechnikus, felesége takarmánygazdálkodási, állattenyésztési és növénytermesztési technikus.
{p}
Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy az agrár-környezetgazdálkodási támogatás célja a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet és a fenntartható tájhasználat kialakítása, valamint a gazdaságok életképességének, hatékonyságának növelése. Az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés jóvoltából a gazdálkodó terület vagy állatlétszám alapján vissza nem térítendő támogatáshoz juthat. Valamely agrár-környezetgazdálkodási célprogram végrehajtásának ellentételezéséként kapja legalább öt, hosszú távú területpihentetés esetén húsz évre. A támogatás nagysága a vállalás jellegétől, tartalmától függ.
Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés nem zárja ki, hogy egyidejűleg ugyanazon területre igénybe vegyék az egységes területalapú támogatást, az ehhez kapcsolódó nemzeti kiegészítő támogatást, illetve a kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs támogatását. Az intézkedés hat célprogramot tartalmaz. Igényelhető ökológiai szántóföldi növénytermesztésre, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, vizes élőhelyek kialakítására és fenntartására, valamint őshonos és magas genetikai értéket képviselő állatok extenzív tartására, továbbá úgynevezett kiegészítő agrár-környezetgazdálkodási célprogramra (erózióvédelem, füves mezsgye létesítése vagy gyepterületen cserjeirtás). A gazdálkodók pályázatait november végéig várják a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeinél.

Ezek is érdekelhetnek