GMO – Hadd döntsünk már magunk!

Tizenegy EU-tagállam – közöttük Magyarország – szeretné saját hatáskörben eldönteni, hogy engedélyezi-e a területén génkezelt növények termesztését.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 06. 23. kedd2009. 06. 23.
GMO – Hadd döntsünk már magunk!

Az érintett kormányok az e hét csütörtökön Luxembourgban tartandó környezetvédelmi miniszterek tanácskozásán szeretnék felvetni az elképzelést. A Reuterst idéző Világgazdaság úgy tudja, hogy az Európai Bizottság körein belül is vita kezdődik a kérdésről, amelynek során a testület áttekint két fontos biotechnikai ügyet: a génkezelt termékek termesztésének és a bevitelének engedélyezését.

Az EU egységes belső piaci rendtartása szerint génkezelt termékek bevitele és termesztése – elvileg – az összes tagállamra érvényes, és 10 évre szóló engedélyek szerint folytatható, ami alól csak néhány esetben adható mentesség. Tizenegy tagállam (Magyarországon kívül Ausztria, Bulgária, Ciprus, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovénia és Hollandia) azonban azt szeretné, hogy az egyes terményféleségek termesztésre helyi mérlegelés alapján lehessen jóváhagyást adni.

A lakosság körében mindenütt gyanakvás – számos esetben pedig erős ellenállás – figyelhető meg a génkezelt növények termesztésével és forgalmazásával szemben. Ez váltotta ki több állam kormányában azt a törekvést, hogy saját hatáskörben dönthessenek bizonyos, módosított tulajdonságú növények vetésének tilalmáról, akár ideiglenes, akár végleges jelleggel. Erre az EU jogalkotó szervei a legegyszerűbb módon úgy teremthetnének lehetőséget, hogy csekély módosításokat hajtanak végre az adott területet érintő, már hatályos jogszabályok körében.

A szóban forgó tagállamok azt szeretnék, ha pontosan meghatározott társadalmi-gazdasági kritériumokat tenne közzé az EU, amelyek keretei között szabadon dönthetnének termesztési tilalmak elrendeléséről. A Reuters szerint roppant körülményes lesz a kivételek jogi feltételeinek megteremtése, főleg az egységes belső piacra vonatkozó szigorú követelmények miatt. A döntésbe – a környezetvédelmi minisztereken kívül – várhatóan további tárcák képviselőit is be kell vonni.

Ezek is érdekelhetnek