Betiltották a dohányzást - mit nyernek vele?

Évente 500 ezer tonna szennyezésért felelősek világszerte az elhajított csikkek - az elszívott 4300 milliárd szál cigaretta körülbelül 30 százaléka jut ilyen sorsra. Törökország ez ellen is szeretett volna tenni, amikor betiltották a dohányzást.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.
Betiltották a dohányzást - mit nyernek vele?

Vasárnap lépett életbe az a török törvény, mely megtiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken. Sem a munkahelyeken, sem kávéházakban, éttermekben, bárokban nem lehet már rágyújtani az országban, ahol a felnőtt lakosság fele, mintegy 22 millió ember dohányzik rendszeresen és évente 5000 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek dohányárura - írja a Time magazin. Bár Törökországban komoly kultúrája van a dohányzásnak és a vízipipázásnak is, az ottani emberek kénytelenek lesznek hozzászokni a kávéházakból szálló füstillat hiányához.

Amellett, hogy az Európai Unióba igyekvő Törökország így szeretne alkalmazkodni a szervezet szabályaihoz, a környezetszennyezés megfékezése is fontos indoka volt a törvény életbeléptetésének. A tenger élővilágának védelméért küzdő országos szervezet, a TURMEPA decemberi jelentése szerint a tengerparti körzetekben múlt évben összegyűjtött 5,3 tonnányi hulladék háromnegyedét cigarettásdobozok és csikkek adták - idézi a TreeHugger. Világszerte is jellemző, hogy az eldobott csikkek jelentősen károsítják a környezetet, nem is beszélve az erdőtüzekről, amiket okozhatnak. A legnagyobb gondot talán mégis a tengerekbe és óceánokba kerülő cigarettaszálak okozzák.

A csikkek a bennük maradt szűrővel, s az azáltal kiszűrt méreganyagokkal együtt nem képesek lebomlani, s csak körülbelül 12 év alatt esnek darabjaikra. Ha azonban vízzel érintkeznek, már egy óra elteltével olyan vegyületeket bocsátanak ki, mint a kadmium, ólom vagy az arzén, s ezek könnyen köthetnek ki végül a tengeri állatok és a velük táplálkozó madarak - vagy akár emberek - gyomrában. A nyilvános dohányzás az utóbbi időben egyre inkább visszaszorul, így remélhetőleg ez a veszély is jelentősen csökkenhet néhány éven belül - arra azonban, hogy meg is szűnik, aligha lehet számítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek