Péntektől száz kilométereket is utaztatják a szemetünket

Nem vagyunk éppen a betartott határidők országa - nincs ez másképp a megszűnésre ítélt szemétlerakókkal sem. Hivatalosan július 16-án örökre be kell zárniuk, ám az őket leváltó telepek egy része még nem készült el. Hová kerül akkor a szemét?

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 15. szerda2009. 07. 15.
Péntektől száz kilométereket is utaztatják a szemetünket

E hét péntekjétől csak a minden előírásnak megfelelő hulladéklerakókba helyezhető el a szemét - hangzik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) állásfoglalása. Ahogy Dióssy László környezetgazdasági szakállamtitkár az MTI-nek elmondta, a már amúgy is nyolc éve halogatott határidőt nem lehet tovább tolni, hisz Brüsszel akár eljárást is indíthat hazánk ellen kötelezettségszegés miatt. Ez esetben eleshetünk akár a teljes hulladékgazdálkodási támogatástól is, ami jóval nagyobb veszteséget okozna az országnak, mint az önkormányzatok mostani többletköltsége.

A lerakókkal kapcsolatos fő problémát ugyanis éppen ez jelenti: a megszűnő telepek helyett a települések egy részének jóval távolabb kell elszállíttatniuk a szemetet, ami jelentős többletköltséget eredményez. Ez pedig az önkormányzatokat terheli. Nagy Andor, a Fidesz-KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetője hétfőn azt kérte a tárcától, hogy ha nem is lehetséges a határidőmódosítás, legalább azt próbálják elérni a kormánynál, hogy ne a lakosságnak kelljen megfizetni a többletterheket. A kabinetvezető feltette a kérdést, hogy született-e egyértelmű döntés arról, hogy milyen forrásból fedezik a kevesebb lerakó jelentette pluszköltségeket.

Azt Dióssy László is megerősítette, hogy több önkormányzat fordult a minisztériumhoz határidő-hosszabbítást kérve, de, mint mondta, ezeket a kéréseket következetesen elutasítják. A KvVM álláspontja szerint az időben lépő önkormányzatoknak sikerült felkészülni az átállásra, és most bezárt lerakóik helyreállításával vannak elfoglalva. Ezzel gyakorlatilag azt mondta ki a tárca, hogy a későn gondolkodó települések, mintegy "büntetésként", kénytelenek lesznek megfizetni az átállás árát.

További problémát jelent, hogy az átalakított lerakók mellett több újonnan létesített még nem készült el - ezek egyikéről, a cikóiról néhány napja a Szabad Föld Online is írt. Ezek elkészültéig az érintett településeknek gyakran egészen távoli telepekre kell szállítaniuk a szemetet. Ennek ellenére - véli a tárca - a talajt, a felszín alatti vizeket és a levegőt is szennyező régi hulladéklerakók nem maradhatnak nyitva tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek