Két év múlva hétmilliárd ember

Minden eddiginél gyorsabban, mindössze tizenkét év alatt nő újabb egymilliárddal a Föld népessége. A legújabb számítások szerint 2011-ben érjük el a hétmilliárdos mérföldkövet.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 08. 17. hétfő2009. 08. 17.
Két év múlva hétmilliárd ember

A népességnövekedés felmérésével foglalkozó amerikai Population Reference Bureau (PRB) a napokban tette közzé legújabb jelentését, ijesztő adatokkal. Most a földlakók csaknem fele (48 százalék) él napi 2 dollárnál - körülbelül 380 forintnál - kevesebből, ám a világban egyre többen leszünk: a legújabb számítások szerint 2011 második felében érhetjük el a 7 milliárdos határt.

2050-ben 9,4 milliárdan élünk majd a Földön - jósolja a jelentés. Addig 41 évünk van vissza: ha mi nem is élünk már, gyermekeink biztosan megérik ezt az időt. Addigra megduplázódik a legkevésbé fejlett országok népessége, és a kevéssé fejletteké is csaknem másfélszeresére nő. A most a második helyen álló India lesz a legnépesebb ország, 1,75 milliárd lakossal.

A 15 és 24 év közti fiatalok 90 százaléka fejlődő országokban fog élni. Velük vajon mi lesz? - teszi fel a kérdést a PRB. Adottak lesznek-e a feltételek ahhoz, hogy megkapják a megfelelő élelmiszer-ellátást, oktatást, egészségügyi ellátást és munkahelyeket, és így országuk felemelkedésén dolgozzanak? A jólét megteremtéséhez biztosítani kell a jólét feltételeit - ördögi kör.

Ami a magyarokat illeti, 2025-re 200 ezerrel, 2050-re 900 ezerrel leszünk kevesebben, ez 10 százalékos népességcsökkenést jelent. Kimondható, hogy a világ fejlettebb részébe tartozunk: abba a részbe, amelyiknek alig növekszik majd a népessége, de a már így is sokkal nagyobb népsűrűségű elmaradottabb országokból jelentős bevándorló-hullámmal kell szembenéznie.

Ezek is érdekelhetnek