Milliárdokba kerül a helyreállítás

Hat megye 169 településén 680 ezer ember életkörülményeit javító hulladékgazdálkodási beruházás valósul meg több mint 7,7 milliárd forintból, száz százalékos európai uniós és hazai támogatással.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 08. 07. péntek2009. 08. 07.
Milliárdokba kerül a helyreállítás

A Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Veszprém megye 169 településének összefogásával létrejött Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 83 hulladéklerakó rekultivációját végzi el. A rekultiváció összköltségének 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát társfinanszírozásban a hazai központi költségvetés biztosítja, az önkormányzatoknak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá - olvasható a Greenfo-n.

A rekultiváció a meglevő és bezárt hulladéklerakók tájba illesztését, megfelelő szigetelését, a vízbázisok és a talaj védelmét jelenti. A beruházás keretében a 83 hulladéklerakóból 12-öt felszámolnak, 69-et lezárnak, s kettő tájba illesztését valósítják meg. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" című konstrukcióján belül az országban elsőként a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indulnak meg a kivitelezési munkák.

A projektindító ünnepségen Molnár Csaba kancellária miniszter hangsúlyozta: a 2007-2013 közötti európai uniós tervezési időszakban egyértelmű volt, hogy Magyarországon a környezeti, energetikai programokra kell talán a legtöbb pénzt költeni. Ennek eredményeként a KEOP-on belül ebben a hétéves fejlesztési ciklusban több mint 1000 milliárd forintot fordítanak erre a célra, az élhető, tiszta, egészséges környezet megteremtésére, s az ahhoz szükséges fejlesztések megvalósítására.

A programok egyik legfontosabb részeleme a települési szilárd lakossági hulladék elhelyezése, illetve a hulladéklerakók rekultivációja. Ez azért különösen fontos, mert a feltárt hazai szilárd hulladéklerakók jelentős része elhagyott, lezárt, vagy nincs megfelelően rekultivált állapotban, amit nem lehet így hagyni, mert ez az állapot veszélyezteti a természetes élővizeket, jelentően növeli a környezetterhelést és élhetetlenné teszi a környezetet. A szükséges programok elvégzésére 2009-2010-ben 20 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a kancelláriaminiszter. A középtávú cél, hogy 2015 végére a hulladékrakók jelentős részének, 1500-nak a rekultiválása történjen meg.

Ezek is érdekelhetnek