Sérült állatok szenvednek Norvégiában

Egyes norvég szőrmetelepeken szenvedni hagyják a leharapott lábú vagy fülű, sérült állatokat – állítja egy állatvédő csoport, amely titokban készített videofelvételeket az állatfarmok tucatjairól.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.

Fotó: Nettverk for dyrs frihet

Sérült állatok szenvednek Norvégiában Fotó: Nettverk for dyrs frihet

A Norvégiában működő 330 szőrmetelepből 45 róka- és nercfarmon bukkant rá az állatkínzás bizonyítékaira az elmúlt hetekben a Network for Animal Freedom elnevezésű csoport – írja a Greenfo. Az aktivisták szerint az általuk felkeresett farmokon nyíltan megsértették az állattartás szabályait. Mint mondták, a drótketrecekbe zárt, ijedt állatok gyakran saját kicsinyeiket is megtámadták és megsebesítették. Lars Peder Brekk norvég mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy a tenyésztelepek széles körű júniusi vizsgálata során mindent rendben találtak, s egyetlen teleppel szemben sem kellett eljárást indítani. – Aggodalommal tölt el, hogy még mindig vannak szőrmefarmok Norvégiában, de nagyon ügyelek arra, hogy a törvényes kereteken belül működjenek – mondta Brekk a norvég közszolgálati televízióban.

Az állatvédők a szőrmefarmok betiltásáért küzdenek, s már tavalyi jelentésükben is állatkínzásra hivatkoztak. Per Arne Toellefsen, a csoport egyik aktivistája elmondta: a sérült állatokat azonnal kezelésbe kellene vennie, hogy megkíméljék őket a szenvedéstől. Az állatvédők szerint a szőrmefarmokon gyakori sérülés a hiányzó láb, fül, illetve farok. A norvég tévé ellátogatott egy 1200 rókát tartó szőrmetelepre, ahol lefilmeztek egy valószínűleg leharapott lábú példányt, amelynek lábcsonkja már gyógyulófélben volt.

Képforrás:
Network for Animal Freedom

Ezek is érdekelhetnek