Elpusztítja az embert az internet?

Szakemberek egyre inkább felfigyeltek arra, hogy drasztikusan növekszik azon fiatalok száma, akik képtelenek elszakadni a számítógéptől és ez már komolyan befolyásolja az életük többi szegmensét is. De meddig a tart a rajongás és honnan kezdődik a függőség?

Élet-egészségKovács Réka2009. 10. 13. kedd2009. 10. 13.
Elpusztítja az embert az internet?

Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház vezető addiktológusa szerint a függőség egy olyan kóros állapot, ami nem egyeztethető össze a normális életvitellel. Az illető nem fordít időt a személyi higiéniai szükségleteinek kielégítésére, az étkezésre és az emberi kapcsolatok ápolására sem. Azt azonban nagyon nehéz megbecsülni, hogy Magyarországon milyen mértékben létezik ez a jelenség, mivel a számítógép „házhoz jön”, így nehezen ismerhető fel, szemben a drog- és alkohol addikcióval.

2005-ben járta be a sajtót annak a hong-kongi tinédzser fiúnak a története, aki a cyberfüggőségének következtében teljesen elszigetelődött a való világtól, a barátaitól és a családjától. Sápadt volt, pattanásos és rendkívül ingerlékeny. A realitástól való elszakadás pedig érzelmileg labilissá, pszichésen beteggé és teljesen reménytelenné tette 16 éves korára.
De rajta kívül ott van annak a két fiúnak az esete is, akik egy éjszakán át tartó netezés után egyszerűen elaludtak a vonat vágányon, vagy annak a 31 éves „Mir legendája” függőé, aki holtan esett össze 20 óra játék után.

Hozzájuk hasonlóan évente több ezren válnak a cyber-tér függőivé úgy, hogy legtöbbször erre csak nagyon későn derül fény. Egy 2006-ban készült kínai felmérés szerint a sanghaji fiatalok mintegy 15 százaléka rabja a netnek és az online játékoknak. Amerikában pedig a becslések szerint a 189 millió internet használónak mintegy 6-10 százaléka szenved függőségben, ami legalább annyira destruktív lehet, mint az alkoholizmus vagy drogfüggőség.  A számok igen ijesztőek. Az persze nem meglepő, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a tizen- és huszonévesek, hiszen ők az a generáció, akik a kezdetektől ebben a közegben nőttek fel.

A felismeréshez és a leküzdéshez az elhatározáson túl, család segítsége elengedhetetlen. A netfüggők kezelése leginkább pszichoterápián alapszik és egy sokkal enyhébb módszer, mint amit az alkohol- és drogfüggők esetében alkalmaznak. A terápiák mellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre, hogy az elvonási tünetként jelentkező agressziót lecsökkentsék. Ez leginkább az ember alapszemélyiségétől függ, hogy mire hogyan reagál, így mindenkivel egyénileg kell foglalkozni.

Külföldön ezt felismerve persze egyre-másra nyílnak a magán klinikák, ahol igen borsos áron (akár 14 ezer dollárért) vállalják azt, hogy megszabadítják függőségüktől az oda jelentkezőket. Magyarországon több addiktológiai és pszichiátriai rendelő vállalja ilyen fiatalok kezelését, igaz, az elmúlt évek kórházbezárási hulláma nagyban lecsökkentette ezeket a lehetőségeket. Funk doktor szerint a szakmai háttér adott lenne, ha nem hoznák ilyen lehetetlen helyzetbe az orvosokat. Minden nyugati kultúrában megértették azt, hogy szükség van pszichiáterekre, ezzel szemben Magyarország még mindig struccpolitikát folytat és nem hajlandó elismerni bizonyos pszichés betegségek létezését és azok kezelésének szükségességét.

Ezek is érdekelhetnek