Egy nap cigaretta nélkül

Ha dohányzik, Ön a megmondhatója, mikor volt egyetlen olyan nap, amikor nem gyújtott rá? S amennyiben Ön passzív dohányos, képes felidézni azt a pillanatot, amikor dohányzó családtagja, kollégája azt mondta: „Ma nem gyújtok rá”?

Élet-egészségSzabó Enikő2009. 11. 28. szombat2009. 11. 28.
Egy nap cigaretta nélkül

A nemzetközi Ne gyújts rá! mozgalom célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nikotinstoppot tartanak, és a társadalom figyelme e szenvedély veszélyeire irányul. A felmérések szerint ugyanis a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, vagyis csaknem másfél milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt.

A legnagyobb veszélynek a negyven-ötven közöttiek vannak kitéve, akik átlagosan húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának e káros szenvedélyüknek. A WHO becsélése szerint a világon évente több mint hárommillió ember halála vezethető vissza a dohányzásra. A jövőben a Földön minden három másodpercben meghalhat valaki a dohányzás következményeként.

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogósai között található: a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Ha egymás mellé tennénk a „bűzrudakat”, mintegy 250 méteres sort kapnánk – vagyis az egyenlítő hosszának negyvennyolcszorosát.

Magyarország öt évvel ezelőtt írta alá a WHO dohányzásellenőrzési keretegyezményét. Ebben kötelezettséget vállalt, hogy jogszabályban korlátozza a dohányzást a zárt munkahelyeken és közterületeken, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Az Európai Unió már évek óta sürgeti, hogy valamennyi tagállamban rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a közterületeken, ám máig sem tudni, Magyarországon mikor lép életbe a jelenleginél szigorúbb szabályozás.

Az unió valamennyi tagállamában létezik valamiféle rendelkezés a füstnek való másodlagos kitettség egészségügyi ártalmainak korlátozására. E rendelkezések alkalmazási köre és jellege változó. Eddig tizenkét uniós tagállam biztosít átfogó védelmet a dohányfüstnek való kitettséggel szemben. Írország és az Egyesült Királyság teljes dohányzási tilalmat vezetett be a zárt légterű nyilvános helyekre, a munkahelyekre – a bárokat és éttermeket is beleértve.

A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban egy-két év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma. Magyarországon késik az életmentő törvény bevezetése.  Az Országgyűlés elé terjesztendő törvény tervezete továbbra is megengedné a dohányzást a szórakozóhelyek jelentős részében, így a bárokban, diszkókban és kocsmákban, ha ott meleg ételeket nem szolgálnak fel.

A kérdés önmagától adódik: mikor jutunk el arra a pontra, hogy átérezzük a füstmentes törvény bevezetésének fontosságát, s mikor érezzük, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalok egészsége is veszélyben forog?

Ezek is érdekelhetnek