Figyelmeztető légszomj

Magyarországon félmillióra becsülik a légzőszervi betegségben szenvedők számát, ami a felnőtt lakosság öt százalékát jelenti. A COPD korai stádiumában lévő betegeknél jelentős mértékben csökkenthető a légzésfunkció hanyatlása – hangzott el az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán.

Élet-egészségSzabó Enikő2009. 11. 22. vasárnap2009. 11. 22.

Fotó: Boylan Imaging

Figyelmeztető légszomj Fotó: Boylan Imaging

A COPD valójában két betegség közös megjelölésére szolgál: az idült hörghurut, illetve a tüdőtágulás egyszerre támadja meg a szervezetet, és akadályozza a légzőrendszer normális működését. Legfőbb tünete a jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (légszomj), ami gyakran még az egyszerű hétköznapi teendők elvégzésében is korlátozza a beteget.

A COPD népbetegség, amelynek okai a dohányzás, a külső környezeti ártalmak, a hiányos táplálkozás és a genetikai hajlam. A betegek közül sokan nem is sejtik, hogy mi a bajuk, nem fordulnak orvoshoz, pedig az időben észrevett kór kezelhető. Azért is fontos a megfelelő kezelés, mert bár a COPD a tüdő betegsége, azonban jelentős a szervezet egészét érintő elváltozások megjelenése. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását idézheti elő.

A WHO előrejelzése szerint a COPD 2020-ra a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon, amelyet csak a szívbetegségek és a stroke előz meg. Ha felmerül a lehetősége annak, hogy valaki ebben a betegségben szenved, érdemes minél gyorsabban orvoshoz fordulni, mivel a fiatal, a COPD korai stádiumában szenvedő betegek esetében az újfajta kezelések hatékonyan alkalmazhatók bázisterápiaként fenntartó kezelésre.

Ezek is érdekelhetnek