Vérüket adják a diákok is

Sokakban nosztalgiát ébresztenek a régi, sörös, virslis véradások. Ha kevés a donor, a Vöröskereszt retro rendezvényekkel csalogat. November 27-e a véradók napja.

Élet-egészségPalágyi Edit2009. 11. 27. péntek2009. 11. 27.

Kép: véradás ovsz országos vérellátó szolgálat önkéntes fotó:Váraljai Viktória 2008.07.18.

 Vérüket adják a diákok is
véradás ovsz országos vérellátó szolgálat önkéntes fotó:Váraljai Viktória 2008.07.18.

Hazánkban egy évben félmillió egység vér szükséges a betegek ellátásához. Egy donor egyetlen alkalommal három betegen segíthet, s a levett 450 ml vérből háromféle készítmény állítható elő. Újabban azonban egyre nehezebb donorokat toborozni, ugyanis a munkahelyek nem nyitják meg úgy kapuikat, mint régen egy-egy véradó napra, s a dolgozók is nehezen vesznek ki szabadságot azért, hogy másokon segíthessenek.

A véradás jó szűrővizsgálat is egyben, hiszen nemcsak a vérnyomást mérik meg, de a szív, a tüdő és a nyirokmirigyek állapotáról is megbizonyosodnak. S mindig elvégzik a levett vérnél kötelező HIV, hepatitisz, szifilisz teszteket is. A nők évente háromszor, a férfiak ötször nyújthatják a karjukat, két alkalom között legalább 56 napnak kell eltelnie.

A Vöröskereszt munkatársainak nagy fejtörést okoz, hogyan tegyék újra közösségi rendezvénnyé a véradásokat. Ezért számos retro rendezvényt szerveznek országszerte, ahová szórakoztató programokkal csalogatnak. Máskor helyi rádiókkal, illetve nagy bevásárlóközpontokkal szövetkezve buzdítják a donorokat. Számos településen vacsorákkal köszönik meg a segítőkészséget.

Mivel a sokszoros véradók egyre idősebbek, gondoltak a fiatalításra is. Csatasorba állították a felsőoktatásban tanuló diákokat, akik számára az idén már harmadszor hirdettek versenyt. A felsőoktatási intézmények versengését az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen rendezi a Vöröskereszt. Az elmúlt tanévben 26 intézmény 8500 hallgatója nyújtotta önként a karját. Az idén indult akció 2010 májusáig tart, az eredményhirdetés helyszíne a házigazda Pécs lesz.

Ezek is érdekelhetnek