Oltani vagy sem: még mindig ez a kérdés!

Megosztottság uralkodik az orvostársadalom tagjai között a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatban. Bár nincs egyetértés a helyzet kezelését illetően, egy azonban biztos: a média túldramatizálja a krízist.

Élet-egészségKovács Réka2010. 02. 02. kedd2010. 02. 02.
Oltani vagy sem: még mindig ez a kérdés!

A témával kapcsolatban a piacelemző Synovate kilenc országban készített, a helyi orvosok véleményét vizsgáló kutatást, mely azt mutatja, hogy az egészségügyi szakemberek továbbra is megosztottak a H1N1 vírusfertőzés megakadályozására kifejlesztett védőoltás alkalmazását illetően – olvasható a ELTE-TáTK hírlevelében.

A megkérdezett brit, francia, német, olasz, spanyol, amerikai, kínai, tajvani és indiai doktorok 62 százaléka véli úgy, hogy a vakcina hatékony védelmet nyújt a betegséggel szemben, 27 százalékuk bizonytalan az eredményességet illetően, 11 százalék pedig úgy gondolja, a védőoltás egyáltalán nem segít a megelőzésben. Ezért az sem meglepő, hogy a felmérésben részt vevő egészségügyi szakembereknek alig több mint a fele (51 százaléka) oltatta be magát. Ráadásul a megkérdezettek 37 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem, illetve a következő egy hónapban biztosan nem tervezi beoltatni magát.

A nemzetközi átlagot tekintve az orvosok mintegy fele vélte úgy, hogy a veszélyeztetett 21 év alatti korosztálynak meg kellene kapnia a védettséget. Ezzel az állítással a saját magukat be nem oltató orvosok 24 százaléka is egyetértett. Az országos átlagot tekintve jelentős arányban (88%) az amerikai orvosok támogatják, míg az európai szakembereknek csak kevesebb, mint a fele (44%) helyesli a fiatalok beoltását.

A nemzetközi véleménykülönbség különösen hangsúlyos a terhes nők védőoltását illetően. Míg ugyanis az amerikai orvosok 90 százaléka beadatná a vakcinát a kismamáknak, addig a kínai szakembereknek alig 20 százaléka helyesli az első, s minden valószínűség szerint egyetlen gyermekükkel várandós nők oltását.

A felmérésben felvetett témák közül a társadalom fő véleményformáló eszköze, a média hírkezelésére vonatkozó kérdések sem maradtak ki. Az orvosok véleménye ismét csak erősen kritikusnak bizonyult. A válaszadóknak összesen 61 százaléka vélte úgy, hogy a megjelent híradások túldramatizálják a járvány kitörésével kialakult helyzetet. Azonban míg az amerikai szakemberek 46 és az ázsiaiak 48, addig az európai doktorok 75 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a sajtó a valódinál súlyosabbnak tűnteti fel a problémát. Különösen kritikusnak a brit orvosok bizonyultak, ahol a válaszadók 82 százaléka látja úgy, hogy a média túlságosan drámai képet fest a betegségről és a fertőzésveszélyről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek