Gyógyító keserű

Ami keserű a szájnak, az gyógyír a gyomornak – tartja a mondás, s bizony ezt a táplálkozás-szakértők is megerősítik. A keserű anyagokat tartalmazó növények erejét már évszázadok óta használják a gyógyításban.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 03. 19. péntek2010. 03. 19.
Gyógyító keserű

A keserű ízt tartalmazó zöldségek (kelbimbó, pozdor), saláták (rucola, pongyola pitypang), gyümölcsök (grépfrút, citrom) fogyasztása serkenti az emésztőmirigyek működését, miáltal több nyál és gyomorsav képződik. A máj, az epe és a hasnyálmirigy hasonló jelzéseket fog fel és több váladékot termel. Az ilyen élelmiszerek fogyasztása javítja az emésztést, segíti a puffadás és a telítettségérzés kellemetlen panaszainak megszűnését.

A patikákban kapható angyal-, encián- és macskagyökér, kardamonmag, fahéjkéreg alapanyagú készítmények alkoholt is tartalmaznak, melynek segítségével a hatóanyagok könnyebben vonhatók ki a gyógynövényekből. Ha valaki nem kedveli a teákat vagy tinktúrákat, számára már drazsék és kapszulák formájában is kaphatók a gyógyító keserűk.

Aki a keserű anyagokhoz fordul, s rendszeresen mozog, figyel a táplálkozására, nemcsak az emésztését teszi könnyebbé, hanem jó kilátásai vannak arra is, hogy pár fölösleges kilótól megszabaduljon. Ezen túlmenően hatóanyagaik javítják a vérképet és erősíik az immunrendszert.

Figyelem: érzékeny gyomrúak, akut gyulladásos betegségben szenvedők, frissen műtöttek és terhesek kerüljék a keserű anyagokat! Mindenki más azonban bátran próbálja ki a természetben rejlő gyógyító erőt, hogy fittnek és egészségesebbnek érezzék magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek