Csíráztatott egészség

Valóságos vitamin- és enzimbombát jelentenek a szervezetnek a csírázó magvak. Érdemes kipróbálni, mindegyik növény mást és mást tud!

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 07. 29. csütörtök2010. 07. 29.
Csíráztatott egészség

A különféle magok csíráit lassan már nemcsak a vegetáriánusok kezdik felfedezni maguknak, hanem mindazok, akik valami élő, egészséges tápanyagra vágynak. Akadnak, akik hisznek a csírák egészségvédő hatásában, s nemcsak a jó ízük, frissességük miatt válogatnak e magvakból.

A csírákra jellemző, hogy könnyen emészthető formában tálalják a szervezetnek a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, életfontosságú enzimeket. Készen is kaphatók, de némi türelemmel, valamint vízzel 3-4 nap alatt otthon is „elővarázsolhatjuk” őket.

Mindehhez elég egy csíráztatótál, s némi vegyszermentes mag, például retek, brokkoli, lenmag, tökmag. A sötétben csírázott magvak főleg B-vitainban gazdagok, a világosban fejlődők pedig C-vitaminban. Lássuk, melyik milyen bajt enyhíthet.

Spárgacsíra: úgynevezett asparagint tartalmaz, mely segít helyreállítani a vér sav–lúg egyensúlyát. Emellett jelentős hatása, hogy tisztítja a vesecsatornákat.

Sárgarépacsíra: fogyasztása egyenletesen egészséges tónust kölcsönöz a bőrnek. A jó hatáshoz hozzájárul a sárgarépában található A-vitamin előanyag, a béta karotin, mely segít az immunrendszernek, javítja a látást. Tartalmaz még B-, C- és E-vitamint is.

Vöröskáposztacsíra: erősíti a csontokat, mivel igen sok kalciumot tartalmaz. Mint más káposztafélék is, véd az emésztőszervi – vastagbél, gyomor – problémák ellen, gyógyítja a fekélyeket.

Brokkolicsíra: használ a csontoknak, a fogaknak, tisztítja a vért, javítja a keringést.

Retekcsíra: természetes antibiotikum, enyhíti a gyulladásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek