Kettőnk helyett vagy kettőnkért?

Gyakran olvashatunk sztárokról, akik már a várandósság alatt elkezdik a fogyókúrát, hogy szülés után minél előbb leadhassák a fölösleges kilókat. Mások szinte azonnal, a szoptatással egy időben kemény edzéseknek vetik alá magukat, és versenyt űznek abból, hogy rekordgyorsasággal nyerjék vissza versenysúlyukat. Pedig a terhesség alatt egyetlen fontos szempont létezik: a baba egészsége. Megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel ugyanis nem csak azt érhetjük el, hogy a szülés után nem kell szégyenkeznünk a tükör előtt, de biztosak lehetünk abban is, hogy pocaklakónk is megkap minden szükséges tápanyagot és vitamint, amire a fejlődéshez szüksége van. Mikre kell odafigyelnünk a várandósság alatt, és hogyan válogassuk össze azt az étrendet, ami mind a mamának, mind a babának megfelel? Erről szól a következő összeállítás. 

Élet-egészségCsóli Virág2010. 07. 21. szerda2010. 07. 21.
Kettőnk helyett vagy kettőnkért?

TERHESSÉG ELŐTT
A fogamzás idejére célszerű a legjobb egészségi állapotunkat elérni, hogy a magzat optimális feltételek mellett fejlődhessen. Annak, aki túlsúlyos vagy elhízott, célszerű megközelítenie az ideális testsúlyt, amihez szakember által összeállított étrend és rendszeres testmozgás szükséges.
 
A MINŐSÉG A FONTOS
A terhesség alatti energiaszükségletet - ha nem túl aktív a kismama - csupán 200 kcal-val, aktív életmód mellett 300 kcal-val elég növelni, de erre is a 2–3. trimeszterben (az utolsó 6 hónapban) van igazán szükség. Ez nem nagy mennyiség. 200 kcal tartalmú például 2 dl 1,5%-os tej és 4 dkg barna kenyér (ez egy kisebb szelet). Ebből is látszik, hogy nem kell kettő helyett enni! A minőség a fontos, nem a mennyiség. Tehát nem csak a bevitt kalória fontos, hanem az is, hogy azt mennyire értékes tápanyagokkal fedezzük.
 
SÚLYGYARAPODÁS
Egyre több kismamát foglalkoztat, sokszor túlzottan is, a terhesség alatti súlygyarapodás. Egy bizonyos mértékig a terhesség természetes velejárója a hízás, ezért nem kell emiatt aggódnunk. Nem csak felesleges hájat szedünk magunkra ilyenkor, hanem maga a fejlődő baba, a méhlepény, a magzatvíz, az emlők állományának változása stb. is növeli súlyunkat. A terhesség során felhalmozott zsír a terhesség zavartalan fenntartását szolgálja, illetve a szoptatás időszakában a tejtermeléshez szükséges energia egy részét adja.
A terhesség alatti hízás nem csak kizárólag a táplálkozástól függ - bár kétségtelen, hogy nagy szerepe van -, de a hormonális változások, az alkati tényezők szintén szerepet játszanak.
A javasolt súlygyarapodás függ az anya testtömegétől, korától, tápláltsági állapotától (lásd táblázat).

BMI-érték
Javasolt súlygyarapodás a terhesség teljes ideje alatt
< 19,8    12,5–18 kg
19,8–25,9    11,5–15 kg
26–28,9    7–11,5 kg
> 29    < 7 kg
Serdülőkorban lévő anyáknál kb. 18-20 kg, ikerterhességnél kb. 18 kg súlygyarapodás javasolt. Terhesség alatt tilos fogyókúrázni! Ha a testsúlygyarapodás túl nagy, akkor több mozgás javasolt, valamint felül kell vizsgálni az addigi táplálkozást, és ha szükséges, szakember segítségével korrigálni kell azt.

AZ ÉTREND
A kismama táplálkozásának alapja az egészséges étrend. Azt kisebb kiegészítéssel kell a megváltozott állapothoz igazítani. Mind az öt élelmiszercsoportból (gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, tej és tejtermékek, húsok és zsiradékok) és azokon belül is válogassunk a nap folyamán, így biztosítva a változatosságot. Napi ötszöri étkezés javasolt, de ha a kismama igényli, ez egy könnyű utóvacsorával bővülhet.

GABONAFÉLÉK
Gabonafélékből naponta többször fogyasszunk, a teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült termékeket javasolt választani. Fogyasztásukkor egyidejűleg folyadékot is igyunk, hogy a rostok kifejthessék jótékony hatásukat, és ne súlyosbítsák, hanem megszüntessék a terhességgel gyakran együtt járó székrekedést.

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK,
OLAJOS MAGVAK

Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget
és gyümölcsöt. Az idénygyümölcsöket részesítsük előnyben, és lehetőleg nyersen fogyasszuk azokat. Hetente háromszor szerepeljen az étrendünkben burgonya vagy burgonyás étel. A terhesség alatt javasolt kerülni a puffasztó ételeket, italokat. A káposztafélék és a száraz hüvelyesek gyakran okoznak ilyen tüneteket, ezért vagy kerüljük ezek fogyasztását, vagy fedő nélkül főzzük őket, mert így a panaszt okozó illóanyagok nagy része eltávozik.

TEJ ÉS TEJTERMÉKEK, TOJÁS
Napi fél liter tej vagy tejtermék fogyasztása javasolt, legalább kétszeri elosztásban. Hetente 2-4 db tojás beépíthető az étrendbe. Mint a húsok, úgy a tej, tejtermékek és a tojás is remek választásnak bizonyulnak a megnövekedett fehérjeszükséglet fedezésére.

HÚS ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, ZSIRADÉKOK
Naponta legalább egyszer sovány húst, hetente egy-két alkalommal pedig halat is fogyasszunk, ez lehet hetente egyszer olajos hal is. Hetente egyszer máj is fogyasztható. Állati zsírok helyett növényi olajokat használjunk. Megemlítendők az ómega-3
zsírsavak, melyek szerepe a terhesség során változik. A terhesség első 3 hónapjában az anyai zsírraktározást, a méh növekedését, a tejmirigyek fejlődését befolyásolja, míg az utolsó 6 hónapban a baba optimális fejlődéséhez (például az agy és az idegrendszer fejlődéséhez) elengedhetetlen és csökkenti a koraszülés kockázatát. A növényi olajok és a tengeri halak jó forrásai az ómega-3 zsírsavaknak.

FOLYADÉK
Igyunk legalább napi 2 liter folyadékot, a szénsavas, magas koffeintartalmú italokat kerüljük. Napi egy-két nem túl erős kávé vagy tea megengedett, de a gyógyteák, alkoholos italok fogyasztása nem javasolt a terhesség alatt.

EGYÉB JÓ TANÁCSOK
Használjunk kevés finomított cukrot és sót! A cukor természetes alternatívája lehet a méz vagy a juharszirup, a sóé a friss és szárított fűszerek, aromás zöldségek. Hetente két-három alkalommal fogyasszunk csak édességet! Tartsunk magunknál vészhelyzetre (váróterem, utazás stb.) egészséges nassolnivalót. Ez lehet müzliszelet, aszalt gyümölcs, gyümölcsdarabkák, sótlan olajos magvak, korpás keksz stb. Kerüljük a túlzott fűszerezést vagy a csípős fűszereket, mert azok alkotórészei átjutnak a méhlepényen.

ÁSVÁNYI ANYAGOK
A vasszükséglet jelentősen az utolsó 6 hónapban nő meg, amikor a baba a saját vasraktárait kezdi feltölteni. A vas pótlása vaskészítménnyel akkor szükséges, ha a laborértékek hiányra utalnak. Ennek eldöntése a terhesgondozást végző orvos feladata. Ha szednünk kell vaskészítményt, azt lehetőleg vízzel vegyük be, a tejes italok, illetve a tea gátolja a vas felszívódását. A növényekben lévő vas rosszabbul szívódik fel, ezért a legjobb vasforrás a hús (főleg a vörös húsok), húskészítmények, hal, tojássárgája. A terhesség utolsó 3 hónapjában a legnagyobb a magzat kalciumigénye, ezért rendszeresen igyunk tejet, illetve fogyasszunk tejtermékeket (ezekből még jobb a kalciumfelszívódás). Terhességben nő a cink- és a jódigény is. Elegendő, ha jódozott sót használunk. Azoknak a kismamáknak, akik jódszegény vidéken élnek, az orvos jódpótlást javasolhat.

VITAMINOK
A vitaminigény is megnő terhesség alatt, de a vegyes táplálkozás fedezi a megnövekedett szükségletet. Vitaminkészítményeket terhesség alatt csak orvos utasítására szedjünk! A magzatvitaminok nem helyettesíthetők más általános vitaminkészítménnyel, mert a terhesség alatt más a szervezet igénye! A folsavszükséglet az első három hónap során oly mértékben megnő, hogy táplálkozás útján nehéz lenne fedezni, ezért pótlása szükséges. A folsav a velőcső-záródási rendellenesség megakadályozásban játszik fontos szerepet.
Az A-vitamin túlzott bevitele árthat a magzatnak, ezért javasolják, hogy a terhesség során mértékkel fogyasszunk májat, májból készült élelmiszereket (de nem tilos). Az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak nincs ilyen károsító hatása (karotinban gazdagok a sárgás, pirosas gyümölcsök, színes zöldségek).
A D-vitaminigényt tejjel, tejtermékekkel, olajos magvakkal fedezni tudjuk, napsütéses időben pedig a napfény hatására bőrünkben is termelődik. Orvosi ellenőrzés mellett téli, őszi időszakban esetleg szükség lehet a pótlására.

DOHÁNYZÁS
A dohányzás melléktermékei átjutnak a méhlepényen, kiválasztódnak az anyatejbe, így a mamával együtt dohányzik a baba is. A dohányzás elhagyása igazi szép ajándék a gyermekünk számára!

AMIT KERÜLJÜNK
Várandósság alatt az immunrendszerünk gyengébb, az ételekkel történő baktériumfertőzést a magzat is elkaphatja a méhlepényen keresztül, ezért érdemes pár dolgot szem előtt tartani.
Vásárláskor mindig ép csomagolású, friss árut vegyünk. Ha a termék szavatossági ideje közeleg, inkább ne vegyük meg. A hűtőpultoknál ne a legelöl álló terméket vegyük le, hanem nyúljunk jól hátra. A nyitott fagyasztóládáknál alulról vegyük el a terméket. A nyers tojást, húst tartalmazó ételek veszélyesek lehetnek, alaposan süssük át vagy hagyjuk ki ezeket, sajtok közül kerüljük a penészes sajtokat, a márvány- és a feta sajtot. Ételkészítés és étkezés előtt alaposan mossunk kezet.

TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG
Egyes esetekben terhesség alatt a szénhidrát-anyagcsere zavara lép fel. Mivel maga a terhesség növeli a sejtek ellenállását az inzulinnal
szemben, ezért minden kismamánál elvégzik a cukorterhelést. A terhelést 75 g glükózzal végzik, amelyet 2,5-3 dl vízben kell feloldani és lehet belefacsarni citromlevet (legalább egy fél citromot vigyünk magunkkal), így valamivel ihatóbb lesz az oldat. Ha a terhelés igazolja a szénhidrát-anyagcsere zavarát, akkor az orvos feladata meghatározni, hogy elegendő-e a diéta vagy azt kombinálni kell-e antidiabetikummal vagy inzulin adásával. A diéta részleteit (szinte azonosak a cukorbetegek diétájával) dietetikussal
kell átbeszélni (nem a védőnővel!), ahol személyre szóló, részletes tanácsadást kaphatunk, mintaétrendekkel. Nem szabad félvállról venni a problémát, mert ez az állapot mind az anya, mind a magzat számára veszélyt jelent. A terhességi cukorbetegség az esetek nagy részében a szülést követően megszűnik, ennek eldöntésére a szülést követő hatodik héten meg kell ismételni a cukorterhelést. Ha a szénhidrát-anyagcsere helyreállt, nincs szükség különösebb diétára, elegendő, ha az egészséges táplálkozás alapelveit követjük. Azoknál, akiknél a terhességi cukorbetegség fennállt, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, ezért pár évente érdemes a szűrővizsgálatot megismételni. 

Terhesség és táplálkozás
Ma már tudjuk, hogy az anya terhesség előtti és terhesség alatti tápláltsági állapota befolyásolja a magzat növekedését, fejlődését, a terhesség kimenetelét, sőt a szoptatásra is hatással van! Vannak, akik túlzottan aggódnak a táplálkozásuk miatt és vannak, akik nem is foglalkoznak vele a várandósság alatt. A helyes út valahol a kettő között van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek