Segít a hormontapasz!

A menopauza tüneteinek enyhítésére évekig hormon-helyettesítő terápiát (HRT) alkalmaztak. Az elmúlt tíz évben azonban több millió nő hagyott fel ezzel, miután egy amerikai tanulmány kimutatta az egészséget károsító hatását.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 07. 02. péntek2010. 07. 02.
Segít a hormontapasz!

Menopauzának a női menstruációs ciklus megszűnését hívjuk, mely általában a nők ötven éves kora körül következik be. A változó kor több kellemetlen kísérő jelenséggel járhat – ilyenek a hőhullámok, a fokozott izzadás, a hüvelyi szárazság, a depresszió, az álmatlanság.

Az orvosi gyakorlatban mesterséges hormonkészítményekkel csökkentették és csökkentik ma is a tüneteket, a hormonhatás elmaradásának következményeit.

Azonban az évek során úgy tapasztalták, hogy a hormonterápia  – számos kedvező hatása mellett – jelentősen növeli a petefészek- és a mellrák, valamint az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy ha a nők alacsonyabb dózisban és nem tabletta formájában kapnak hormonpótlást, akkor az egészségi kockázat sem olyan magas.

A megoldás tehát: a bőrön át bejuttatni az alacsony dózist. Ez nem károsítja a májat – mint teszik azt a gyógyszerek – és az egész szervezetre gyakorolt hatás is enyhébb.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy sok olyan természetes anyag enyhítheti a kellemetlen tüneteket. A rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése pedig jelentősen csökkenti a panaszokat. Nem véletlen, hogy a hormontapaszt általában a dohányzó nők választják: az ő tüneteik általában erősebbek, mint a nemdohányzóké.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek