Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Aki szeretné, hogy a szíve egészséges maradjon, vagy jobb állapotba kerüljön, mint amilyenben most van, előzze meg életünk motorjának megbetegedését. Helyes életmóddal és étkezéssel jó esélyt adunk magunknak a hosszú életre.
Az alábbiakban – Muraközi Éva diabetikus segítségével – szívbarát gyümölcsöket, zöldségeket és más élelmiszereket sorolunk fel.
Alma: csökkenti a májban termelődött koleszterin mennyiséget. Héja hatékony antioxidáns.
Babfélék: sok oldódó rostot tartalmaznak, melyek a bélben gélszerűen felduzzadnak, így megkötik a koleszterintartalmú epefolyadékot. Segítik szinten tartani a vércukorszintet.
Chiilipaprika: olyan anyagban gazdag, mely a csípős, erős ízért felel,miközben a koleszterin egyensúlyban tartását is segíti.
Borsó: klorofilja megköti a szervezetben a rákkeltő anyagokat. A friss vagy a mélyhűtött zöldborsót inkább párolva készítsük, mert a főzéssel a magas C-vitamin tartalma elillan.
Halak: az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak fogyasztása fitté teszi szívünk egészségét, elsősorban is a szívizmot.
Zab: a benne lévő rostok felduzzadnak a bélben, s megkötik a fölösleges koleszterint. Hatékonyak az antioxidánsai. Már gyermekkortól a reggeli müzlivel rendszeresen fogyasztható, ízletes étel.
Gyömbér: segíti a jobb keringést, csökkenti a véralvadást. Ha reggelente egy nagy pohár hideg vízbe fél citromot csavarunk, abba kevés mézet teszünk, s egy diónyi meghámozott gyömbért belereszelünk, s ezt megisszuk, frissebbek leszünk, mint a feketekávétól vagy a teától.
Fokhagyma: csökkenti a koleszterin- és triglicerid-szintet. Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább a szív- és érrendszert javító hatását. Ha ételbe főzzük, csak a legvégén kerüljön a fazékba. Aki bírja, egye meg.
Tej: magas kalciumtartalma csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint.
Diófélék: javítják az érfalak egészségét, a jobb véráramlást. Naponta rágcsáljunk kevés diót vagy mandulát, kesudiót – de csak módjával, mert kalóriában mind igen gazdag.
Spárga: a szív egészségét javító hatóanyagok találhatók benne. folsav, kálium, foszfor, kalcium, továbbá A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Fazékba állítva, kis lángon főzzük puhára.
Szőlő: a benne található flavonoidoknak köszönhetően frissít, élénkít, javítja a keringést. Káliumot tartalmaz, mely véd a magas vérnyomástól és a szélütéstől.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu