Szívbarát ételek minden napra

Aki szeretné, hogy a szíve egészséges maradjon, vagy jobb állapotba kerüljön, mint amilyenben most van, előzze meg életünk motorjának megbetegedését. Helyes életmóddal és étkezéssel jó esélyt adunk magunknak a hosszú életre.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 07. 30. péntek2010. 07. 30.
Szívbarát ételek minden napra

Az alábbiakban – Muraközi Éva diabetikus segítségével – szívbarát  gyümölcsöket, zöldségeket és más élelmiszereket sorolunk fel.

Alma: csökkenti a májban termelődött koleszterin mennyiséget. Héja hatékony antioxidáns.

Babfélék: sok oldódó rostot tartalmaznak, melyek a bélben gélszerűen felduzzadnak, így megkötik a koleszterintartalmú epefolyadékot. Segítik szinten tartani a vércukorszintet.

Chiilipaprika: olyan anyagban gazdag, mely a csípős, erős ízért felel,miközben a koleszterin egyensúlyban tartását is segíti.

Borsó: klorofilja megköti a szervezetben a rákkeltő anyagokat. A friss vagy a mélyhűtött zöldborsót inkább párolva készítsük, mert a főzéssel a magas C-vitamin tartalma elillan.

Halak: az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak fogyasztása fitté teszi szívünk egészségét, elsősorban is a szívizmot.

Zab: a benne lévő rostok felduzzadnak a bélben, s megkötik a fölösleges koleszterint. Hatékonyak az antioxidánsai. Már gyermekkortól a reggeli müzlivel rendszeresen fogyasztható, ízletes étel.

Gyömbér: segíti a jobb keringést, csökkenti a véralvadást. Ha reggelente egy nagy pohár hideg vízbe fél citromot csavarunk, abba kevés mézet teszünk, s egy diónyi meghámozott gyömbért belereszelünk, s ezt megisszuk, frissebbek leszünk, mint a feketekávétól vagy a teától.

Fokhagyma: csökkenti a koleszterin- és triglicerid-szintet. Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább a szív- és érrendszert javító hatását. Ha ételbe főzzük, csak a legvégén kerüljön a fazékba. Aki bírja, egye meg.

Tej: magas kalciumtartalma csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint.

Diófélék: javítják az érfalak egészségét, a jobb véráramlást. Naponta rágcsáljunk kevés diót vagy mandulát, kesudiót – de csak módjával, mert kalóriában mind igen gazdag.

Spárga: a szív egészségét javító hatóanyagok találhatók benne. folsav, kálium, foszfor, kalcium, továbbá A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Fazékba állítva, kis lángon főzzük puhára.

Szőlő: a benne található flavonoidoknak köszönhetően frissít, élénkít, javítja a keringést. Káliumot tartalmaz, mely véd a magas vérnyomástól és a szélütéstől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek