Kell a só, mértékkel

A sót évszázadok óta használjuk. Sokan esküsznek rá, csodaszernek tartják – míg mások úgy vélik, hogy ki kell iktatni az életünkből. Az igazság ebben az esetben is valahol félúton lelhető fel.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 08. 12. csütörtök2010. 08. 12.
Kell a só, mértékkel

Sóra ugyanis mindenkinek szüksége van! A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt, szabályozza a szervezet összes funkcióját, s felelős az érzelmeinkért is. Az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő elemek – a kálium és nátrium – jelen vannak.

Naponta tíz-húsz gramm konyhasót fogyasztunk, amiből a szervezetünk mindösszesen úgy öt grammnyit képes a veséken keresztül kiüríteni. A többi a csontok és az ízületek tövében lerakódik, köszvényt, ízületi gyulladást okozva. Fontos, hogy jó minőségű sót használjunk és kerüljük az ételek túlzott sózását.

A túlságosan kevés só fogyasztása is kockázatokkal jár. A nátriumhiány fáradtsághoz, fejfájáshoz, izomgörcsökhöz vezet, s különösen a forró nyári napokon a vérkeringés összeomlása lehet a következménye.

A sót alkalmazzák a szépségiparban is, hiszen kiváló bőrradír. A sótartalmú kozmetikumok használata után a bőr sima, feszes és rugalmas lesz. A legegyszerűbb házilag elkészíthető bőrradír: félbevágott citromokat durva tengeri sóval szórjunk be, hagyjuk picit állni, majd dörzsöljük át vele a testünket. A sóval azonban vigyázni is kell: nem szabad érzékeny arcbőrön használni, viszont a könyökre és a sarokra kiváló.

A lazító fürdősók gyulladásgátló hatásúak. A Holt-tengerből bányászott só, különleges ásványi anyagok és iszap nyugtató, lazító és sejtmegújító hatású.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek