Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egyes kórokozókról, mint például a szalmonella vagy a calicivírus, leginkább akkor hallunk, ha tömeges ételmérgezést okoznak. Elsősorban a nyári melegben de kora ősszel is sok galibát okozhatnak.
Nem árt ám az óvatosság, mert a fertőzött étel több családtagot és sok vendéget képes megtámadni a lappangás időszakában is. Ezért is ellenőrzik és szűrik akár csak egyetlen szalmonellás beteg jeléentkezése esetén mindazokat, akikkel érintkezhetett.
Ügyelnünk kell, hogy a megvásárolt tojást, húst, tejterméket, süteményt azonnal hűtőszekrényben, a megfelelő hőmérsékleten tároljuk. A kórokozók remekül érzik magukat a 10-60 Celsius-fok közötti hőmérsékleten.
Ha az élelmiszerről kórokozó kerül a szervezetbe, ott elszaporodva másokra is átterjedő betegségeket okozhat. Az ilyen kórokozók a legkönnyebben a kicsorgó húslében a nem friss húsokban, a tojásban és a héjában, valamint a földdel szennyezett zöldségekben található.
A lappangás ideje 6 órától 2-3 napig is eltarthat. Kórokozótól függetlenül a legjellemzőbb tünet a hányinger, a hányás, a hasi görcs, a hasmenés, és gyakorta a láz. A lábadozás több hétig is elhúzódhat. A fertőzöttek 15 százaléka kórházi ápolásra szorul. Egészséges felnőttek könnyebben átvészelik a szalmonellafertőzést, míg a csecsemők, a kisgyermekek, az immunhiányos és más betegségben szenvedők, az öregek, valamint a várandós anyák esetében súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása.
A betegek számára rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, az orvos által előírt diéta.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu