Ősszel is szalmonellaveszély!

Egyes kórokozókról, mint például a szalmonella vagy a calicivírus, leginkább akkor hallunk, ha tömeges ételmérgezést okoznak. Elsősorban a nyári melegben de kora ősszel is sok galibát okozhatnak.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 08. 23. hétfő2010. 08. 23.
Ősszel is szalmonellaveszély!

Nem árt ám az óvatosság, mert a fertőzött étel több családtagot és sok vendéget képes megtámadni a lappangás időszakában is. Ezért is ellenőrzik és szűrik akár csak egyetlen szalmonellás beteg jeléentkezése esetén mindazokat, akikkel érintkezhetett.

Ügyelnünk kell, hogy a megvásárolt tojást, húst, tejterméket, süteményt azonnal hűtőszekrényben, a megfelelő hőmérsékleten tároljuk. A kórokozók remekül érzik magukat a 10-60 Celsius-fok közötti hőmérsékleten.

Ha az élelmiszerről kórokozó kerül a szervezetbe, ott elszaporodva másokra is átterjedő betegségeket okozhat. Az ilyen kórokozók a legkönnyebben a kicsorgó húslében a nem friss húsokban, a tojásban és a héjában, valamint a földdel szennyezett zöldségekben található.

A lappangás ideje 6 órától 2-3 napig is eltarthat. Kórokozótól függetlenül a legjellemzőbb tünet a hányinger, a hányás, a hasi görcs, a hasmenés, és gyakorta a láz. A lábadozás több hétig is elhúzódhat. A fertőzöttek 15 százaléka kórházi ápolásra szorul. Egészséges felnőttek könnyebben átvészelik a szalmonellafertőzést, míg a csecsemők, a kisgyermekek, az immunhiányos és más betegségben szenvedők, az öregek, valamint a várandós anyák esetében súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása.

A betegek számára rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, az orvos által előírt diéta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek