B-vitaminnal az Alzheimer-kór ellen

Új tudományos elemezések azt mutatják, hogy a B-vitaminok nagy dózisokban való szedése akár a felére csökkentheti az agy zsugorodását, illetve megelőzheti vagy erősen lelassíthatja az Alzheimer-kór támadását.

Élet-egészségA. Fodor György2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
B-vitaminnal az Alzheimer-kór ellen

Az agynak az életkorral együtt járó zsugorodásának csak egyik tünete az emlékezetkihagyás, a nehezebb beszéd, ami – ha ez a folyamat a normálisnál gyorsabb – demenciához, elbutuláshoz vezet. A B-vitaminok azonban megállíthatják az Alzheimer-kór támadását – derül ki a BBC által ismertetett tanulmányból, mely a Public Library of Science One című lapban jelent meg.

A több évig tartó vizsgálatok elvégzéséhez összeállt egy oxfordi tudóscsapat, David Smith, az Oxford Egyetem professzorának vezetésével.

A kutatók 168 korosabb embert vizsgáltak, akiknél már megmutatkoztak az agy működésének apróbb zavarai. A szellemi hanyatlás enyhe jeleit figyelték meg rajtuk. a nyelvük már lassabban forgott, kereték a szavakat, kihagyott az emlékezetük. E jelek a „normális öregedés” folyamatára még nem jellemzőek, ám az Alzheimer-kór támadásának előfutárai lehetnek.

Az önkéntesekből álló csoportot két részre osztották: az egyik naponta kapott a szokásos napi adagnál jóval nagyobb dózisban folátot (a folsav alapvegyülete), B6-os és B12-es vitaminadagot, míg a kontroll-csoport ártalmatlan és semleges placebót.

Két évvel később mindenkinél megmérték az agyzsugorodás mértékét. Az átlagos egészséges ember agya a 60. életév után évente 0,5 százalékkal zsugorodik. Akinél már jelentkeznek enyhe tudászavarok, ez az ütem évi 1 százalék. Az Alzheimer-kórban megbetegedettek agya viszont évente 2,5 százalékkal zsugorodik.

Az oxfordi tudóscsapat megállapította: azoknak az agyzsugorodása, akik naponta nagy adagban kapták a B-vitaminokat, átlagban 30 százalékkal lassult, de előfordult 50 százalékos lassulás is – azaz úgy működött az agyuk, mint a koruknak megfelelő „normális” embereké.

Bizonyos B-vitaminok – folsav, B6- és B12-vitamin – szabályozzák a vérben lévő homocisztein szinjét. Ez az anyag a kutatások szerint gyorsítja az agyzsugorodás folyamatát és előidézi az Alzheimer-kórt.

A tanulmány szerzői úgy vélik: a B-vitaminoknak a homociszteinre gyakorolt hatása lassította az agyzsugorodás folyamatát. David Smith szerint a kutatás eredménye jóval nagyobb a reméltnél: – Ezek a vitaminok valamilyen módon védik az agy struktúráját, s ez a védelem nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzése szempontjából – mondta az oxfordi professzor.

Az Alzheimer Kutatási Alapítvány újabb vizsgálatokat tervez annak kiderítésére, hogy megelőzhető vagy megakadályozható-e az Alzheimer-kór azoknál, akiknél már megmutatkoznak a betegség első jelei.

Ki kell deríteni azt is, hogy pontosan mekkora az a napi nagy B-vitamin adag, amely még orvosi kockázatok nélkül szedhető. A B-vitaminok természetes állapotukban fellelhetőek sokféle élelmiszerben – például a húsban, tojásban, halban, zöldségekben –, de a veszélyeztetetteknek tablettákat is kell szedniük.

A továbbiakban az is felderítésre vár, hogy a B-vitaminok alkalmazhatók-e más idegrendszeri megbetegedések gyógyítására.

Ezek is érdekelhetnek