Célkeresztben az antibiotikum

Az antibiotikumok túlzott használata miatt Amerikában minden évben 100 ezer ember hal meg különféle fertőzésekben. A hűvösebb őszi hónapok, a lehetséges járványok közeledtével nem árt résen lennünk, s inkább a megelőzésre figyelni.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 09. 14. kedd2010. 09. 14.
Célkeresztben az antibiotikum

Az antibiotikumokat orvosi javallatra szedjük. Nem mindenkinek a szervezete birkózik meg e pirulák különféle hatóanyagaival, ami már az első napon többnyire kiderül – ezt azonnal jelezni kell a kezelőorvosnak.

A Vanderbilt Egyetem kutatói kísérleti eredményei újabb szempontokat vetnek fel az antibiotikumok ésszerűbb használatában. A rosszul megválasztott vagy eltúlzott adagolásban alkalmazott antibiotikumok hatására ugyanis az aktivizálódó baktériumok átvehetik az „irányítást”, s – állapotunktól függően – még inkább megbetegíthetnek bennünket.

Kanadai szakemberek megfigyelték, hogy az antibiotikummal kezelt, egy évesnél fiatalabb gyermekek esetében kétszer-háromszor gyakoribb az asztma előfordulása, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kezelést, vagy természetes alapanyagú gyógymódot alkalmazott a gyermekorvosuk. Ráadásul léteznek olyan antibiotikumok is, melyeknek egyes összetevői a fogzománcot károsítják.

Ezek is érdekelhetnek