Ingyenes oltás jótékonyságból

Egy jótékonysági kampányban ismert nők érvelnek a pneumococcus baktérium elleni, gyermekeknek szánt védőoltás mellett.

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 09. 16. csütörtök2010. 09. 16.
Ingyenes oltás jótékonyságból

Szeptember 21-én ismert nők – Epres Panni modell, Nagy Tünde és Vámos Erika televíziós műsorvezetők – ingyenes védőoltásokat visznek az árvíz sújtotta Borsod megyei településekre.

Az akár halálos megbetegedéseket – például agyhártya- és agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást - okozó baktérium elleni oltás 2008 októbere óta ingyenesen jár a két év alatti gyerekeknek. Ám a nagyobbak, a 2006 szeptember 30-a előtt születettek még nem kaphatták meg térítésmentesen.

A 13 komponensű vakcina a választható oltások körébe tartozik, de sok anyuka úgy gondolja, érdemes beadatni. A pneumococcus baktérium ugyanis főként az öt éven aluli gyerekek egészségét veszélyezteti.

Epres Panni – háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, Benedek Tibor felesége – mindkét kisgyereküknek beadatta a vakcinát. „A szabadon választható oltások közül ezen egy percig sem érdemes töprengtem. Akadt ugyanis a családban agyhártyagyulladás: az édesapám átesett rajta, tudom, milyen ijesztő ez a kór. Szeretném, ha a csemetéim elkerülhetnék a bajt” – magyarázta a modell.

A jótékonysági akció több millió forint értékű oltóanyagot juttat el Borsodba. A lebonyolításban az ottani megyei kórház és az ÁNTSZ is közreműködik, hogy a veszélyes baktérium elleni vakcinát beadhassák az árvízkárosult gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetnek