Veszélyes nanorészecskék

A nanoezüstöt antibakteriális hatása miatt használják a termékekben. A kutatások szerint azonban nem csak a mikrobáknak árt: az apró részecskék bejutnak az ember szervezetébe, s károsíthatják az ivarsejteket.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.
Veszélyes nanorészecskék

Egyre gyakrabban bukkannak fel a boltok polcain nanoezüsttel kezelt termékek. A 100 nanométernél kisebb ezüst részecskéket – antibakteriális hatásuk miatt – ruházati cikkek, légfrissítők és kozmetikai termékek gyártásához is felhasználják.

Ám könnyen lehet, hogy a nanoezüst részecskék nem csak a baktériumokat fenyegetik – hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport vegyi anyag hírlevele. A kisméretű részecskék a légzés és az étkezés során, valamint a bőrön felszívódva a testünkbe is bekerülhetnek, s a vérárammal az összes szervbe eljuthatnak. A kutatók szerint a nanoezüst részecskék több sejttípusra −például a tüdő, az idegrendszer vagy a bőr sejtjeire − is mérgező hatásúak, s a vizsgálatok szerint a hímivarsejtek növekedését is gátolják. A magzati fejlődés során az apró részecskék a méhlepényen keresztül bejuthatnak a magzatba , s ott megzavarhatják az ivarsejtek kialakulását.

A legutóbbi kutatások szerint a kis méretű, cukorral bevont ezüstrészecskék hatására a sejteket károsító szabadgyökök képződnek, s a részecskék az ivarsejtek termelését végző csírasejtek növekedését is akadályozták. Az elvégzett vizsgálatokból azonban nem derül ki, hogy a már az emberi szervezetben lévő nanorészecskék mekkora mennyisége elégendő a káros hatások kiváltásához.

Ezek is érdekelhetnek