Rákot okozó ételfesték

Egyre rosszabb a hírük a világban a mesterséges élelmiszer-színezékeknek. Legújabban Amerikában hozták nyilvánosságra egy kísérlet eredményét, mely szerint a Red 40 fantázianevű élelmiszerfesték – egy sor más ételszínezékkel együtt –rákkeltő hatású.

Élet-egészségValló László2010. 10. 22. péntek2010. 10. 22.
Rákot okozó ételfesték

Hiába a természetes ételfestékek nagy választéka, a gyártók váltig ragaszkodnak a mesterséges színezékekhez. Hogyisne, hiszen sokkal kevésbé macerás valamilyen színes vegyületet előállítani, mint zöldségből, gyümölcsből, szőlőből kivonni a természetes színanyagot. A Tudomány a Köz Érdekében Központ nevű, tengerentúli szervezet nem győzte kivárni, hogy a hatóság – azaz az Egyesült Államok élelmiszer-felügyelete – az ő jelentésük alapján tiltsa be a Red 40 nevű ételfestéket, ezért most nyilvánosságra hozták kísérleteik ijesztő eredményeit.

A szervezet tudományos munkatársai patkányokon és fehéregereken végezték kísérleteiket, amelyekben a piroson kívül sárga és kék mesterséges ételfesték hatását is vizsgálták, miképpen hatnak a rágcsálók anyagcseréjére. A lesújtó eredmény: az állatok többsége pajzsmirigy-, illetve hererákban pusztult el, a Red 40-es színezék húgyhólyagrákot idézett elő náluk.

Nyilvánosságra került az is, hogy míg a McDonals az Egyesült Államokban szintetikus élelmiszer-színezékkel festi meg a fagylaltját, míg a britek betiltották azt, így az Egyesült Királyságban már csakis igazi eperrel színezik. Mesterséges adalékanyagot tartalmazó harapnivalót ad az amerikaiaknak a Kellogg nevű élelmiszerlánc is, ámde a brit boltokat már kizárólag paprikából és más természetes anyagokból kinyert és azzal színezett áruval látja el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek