Teából, kávéból a zöld is nyerő

Az egyre kedveltebb zöld tea után immár a zöld kávé egészségvédő hatására is esküsznek a kutatók. Melyik kinek ajánlott?

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 10. 28. csütörtök2010. 10. 28.
Teából, kávéból a zöld is nyerő

A zöld tea gazdag antioxidánsokban, ezért számos kór megelőzésére hatásos. Óv a szív- és érrendszeri bajoktól éppúgy, mint a daganatos betegségektől. Azokban az ázsiai országokban, ahol gyakrabban kortyolnak ezekből, kevesebben küzdenek e népbetegségekkel.

Aki naponta néhány csésze zöld teát fogyaszt, csökkentheti a koleszterinszintjét, megvédheti az ereit. Kutatások szerint a zöld tea enyhíti az allergiás légúti panaszokat is. Sőt, még a fogak védelmében is beválik, ugyanis csökkenti a fogszuvasodás esélyét.

Mivel a csersavas teából a koffein viszonylag lassan szívódik fel, akik szívdobogást kapnak a kávétól, inkább teát fogyasszanak.

Újabban egyre többen kísérleteznek a zöld kávéval, mely talán nem olyan ízletes, mint a pörkölt változat, ám az egészségre áldásosabb a hatása. A titok a klorogénsavban rejlik, mely pörköléskor lebomlik. A zöld babkávé azonban még tartalmazza e zsírégető, fogyasztó hatású anyagot.

Akik a zöld kávé mellett döntenek, a barnára pörkölt szemekből készült italnál egyharmaddal kevesebb koffeint juttatnak a szervezetükbe. A zöld szemekből főzött kávé nemcsak élénkít, de tisztítja és hidratálja a bőrt, s még az öregedést is lassítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek