Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása sem véd meg a ráktól − állítja egy brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány. A kutatás szerint a tumoros betegségek szempontjából sokkal inkább az számít, hogy mennyit eszünk, semmint az, hogy mit.
A kutatók csaknem egy évtizeden át keresték a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a rák kialakulása közötti összefüggést, de nem találtak rá meggyőző bizonyítékot.
Az eredményeik szerint a daganatos betegségek szempontjából a legnagyobb rizikótényező a dohányzás. A táplálkozási szokások közül csak az elfogyasztott ételek mennyisége és az alkohol befolyásolja a kockázatot.
Tim Key, az Oxford Egyetem munkatársa szerint noha a zöldségek és gyümölcsök fontos tápanyagforrások, arra nincs bizonyíték, hogy fogyasztásuk megvédene a ráktól. Az azonban egyértelmű, hogy a dohányzás után az elhízás és az alkoholfogyasztás a legfontosabb rizikótényezői a daganatos betegségeknek.
A kutató szerint a túlsúlyos emberek bizonyos hormonokból többet termelnek, ami hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, de az elhízás más tumoros megbetegedések − többek között a bél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és veserák − esélyét is növeli. Az alkohol lebontása során a sejteket károsító kémiai anyagok szabadulhatnak fel, ami elsősorban a szájban, a torokban, a mellben, a bélben és a májban okozhat daganatos elváltozásokat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu