Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szinte minden család házipatikájában megtalálható a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapító, az aszpirin. A kis adagban napi rendszerességgel szedett aszpirin jelentősen csökkentheti többféle ráktípus esetén a halálozás kockázatát – állapították meg a kutatók.
Nemzetközi vizsgálatok során a szakemberek nyolc korábbi klinikai próba adatait tekintették át, melyekbe összesen több mint 25 ezer pácienst vontak be. Egyik tanulmány sem az aszpirin szedése és a rák kockázata közötti összefüggéseket vizsgálta, ám mindegyik tesztben a résztvevők egy része aszpirint szedett, másik része pedig ahhoz hasonló kiszerelésben hatóanyag nélküli tablettát (placebót).
A vizsgálatokból kiderült, hogy napi 75 milligramm aszpirin átlagosan 21 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek miatti halálozás kockázatát. (Összehasonlításként: a fejfájás ellen szedett aszpirin szokásos dózisa tablettánként 500 milligramm.) A kockázat csökkenése különösen nagynak bizonyult ötvényi szedés után, a daganat típusától függően akár 30-40 százalékkal is.
A tanulmányok közül kettő is hosszú távúnak mondható, mert a vizsgálat időszaka két évtizeden át tartott. Ennyi idő távlatában a prosztatarák kockázata tíz százalékkal, a tüdőráké harminc százalékkal, a vastagbéldaganaté negyven százalékkal, a nyelőcsőráké hatvan százalékkal esett vissza. A tüdő és a nyelőcső esetében a védőhatás az úgynevezett adenokarcinómákra korlátozódott, melyek tipikusan a nem dohányzóknál fordulnak elő.
Az aszpirin védőhatását annak tulajdonítják, hogy gátolja a COX-2 nevű enzim termelődését, amely hozzájárul a sejtosztódáshoz a rákos daganatokban.
Mielőtt bárki elkezdené szedni az aszpirint, mindenképpen konzultáljon az orvosával! Az aszpirin szedése ugyanis veszélyekkel is járhat: gyomorfájdalmat, gyomorvérzést is okozhat, különösen alkoholf ogyasztásával együtt.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu