Elkerülheti a depressziót!

Egy felmérés szerint minden második embernek voltak az életében hosszabb-rövidebb depressziós időszakok. A depressziót nem szabad összekeverni a nyomott hangulattal, a levertséggel, a múló rosszkedvvel.

Élet-egészségMérei Kata2011. 01. 09. vasárnap2011. 01. 09.
Elkerülheti a depressziót!

A depresszió olyan betegség, amelybe könnyű belezuhanni, ám annál nehezebb a talpra állás. Mint más betegségek esetében, itt is a megelőzés lehet a kulcsszó.

Ne vállalja túl magát!
A túl sok munka, felelősség, rohanás, a stresszes életmód hajlamosító tényező a depresszió kialakulásában. A stresszhormonok túltengése könnyen előidézhet depressziós érzést. Gyakran értelmetlen dolog azt tanácsolni, hogy az illető lassítson egy kicsit, ne rohanjon, ne dolgozzon, ne telefonáljon annyit, ehelyett konkrétan az ésszerűbb életvezetési módszerekre és a következményekre hívjuk fel a figyelmet. Ne akarjon mindent egy nap alatt elintézni. Szelektáljon a feladatai között, készítsen listát a fontossági sorrendről. Ha egy nap alatt csak az első két-három tétel teljesül, máris nyugodtabb lehet.

Sportoljon!
A depresszió legjobb ellenszere a sport: boldogsághormont szabadít fel, amely blokkolja a stresszhormonok tevékenységét. Úgy érezzük, tettünk valamit a testünkért, lelkünkért, a szívünk gyorsabban ver, és a levegőt is kicsit szaporábban vesszük. Az oxigén szabad áramlása jót tesz a szívnek és az érrendszernek, a tüdőnek, a vérkeringésnek. A stressz pedig csökken, elménk megnyugszik, és talán máris más színben látjuk életünk nehézségeit. Ön se hagyja ki életéből a mozgást! Ha csak a mindennapi esti séta jelenti a sportot, hát ahhoz is ragaszkodjon. Ez is egy támpont, levezetése a napnak, amikor séta közben lépésenként hagyhatja el a stresszes gondolatokat.

Félig üres vagy félig tele?
Legyen félig tele az a pohár. A pozitív gondolatok folyamatos sugalmazása elengedhetetlen a stressz elkerüléséhez, kezeléséhez. A pozitív gondolatoknak erősítő, gyógyító erejük van. Minden reggel gondolja végig, mi lesz jó az adott napban. Ha éppen más nem jut eszébe, hát gondoljon a hazatérés örömére, az esti pihenésre. Amikor valami nem sikerül, ne rágódjon azon, hogy nem sikerült, fogalmazza át magában a negatív gondolatokat, koncentráljon inkább a jövőre, és arra, mit kellene másképp csinálnia, hogy a következő lépése sikeres legyen.

Vigyázzon az egészségére!
Felmérések szerint, akik testileg egészségesek, azok mentálisan is sokkal jobb állapotban vannak, mint folyton betegeskedő társaik. Igyekezzen sokoldalúan táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ne hanyagolja el a teste legapróbb jelzéseit sem, ne intézze el kézlegyintéssel a felfázást, állandó fejfájást, köhögést, torokfájást. Lássa el szervezetét pluszvitaminnal, testét pedig legalább hetente egyszer egyórás kényeztetéssel. Ez lehet szaunázás, masszázs vagy egy kis otthoni wellness.

Ne kapkodja el a döntéseket!
A komoly döntések igazán nyomasztóak tudnak lenni, legyen szó akár magánéleti, akár munkahelyi kérdésekről. A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha elkapkodjuk a döntést, és csak arra koncentrálunk, hogy essünk túl rajta. Ez stresszreakciót vált ki a szervezetből. Ha teheti, adjon magának pár nap gondolkodási időt. Csak akkor döntsön egyik vagy másik irányba, ha egy tízes skálán az egyik oldal erőssége legalább hatos. Persze írhat listát is a helyzetet érintő előnyökről és hátrányokról. A lényeg, hogy ne kapkodjon!

Ne degradálja magát!
A depressziós, búskomor emberek hajlamosak mindenért magukat hibáztatni, úgy érezni, semmit nem csinálnak jól. Sajnos, szinte folyamatosan ezt sugallják önmaguknak, és ebből lassan, de biztosan szinte önutálat alakul ki. Soha ne gondoljon arra, mit tehetett volna másképp, vagy mit tehetett volna még, miért nem volt képes ezt vagy azt elérni. Semmi értelme. Fogadja el, hogy igenis létezik olyasmi, amit nem tud megoldani, amire nem alkalmas, vagy amin már nem tud változtatni. Minden embernek van gyenge pontja. Koncentráljon inkább azokra a dolgokra, amelyekben sikeres, és fókuszáljon olyan feladatokra vagy problémákra, amelyeket igenis meg tud oldani.

Önkénteskedjen!
A legjobb módja annak, hogy elűzze a saját sötét felhőit, ha felismeri, hogy másnak esetleg még komolyabb problémái vannak, és ha képes segíteni másokon. Összehasonlítva saját problémáinkat mások életének nehézségeivel, gyakran rá kell jönnünk, hogy igenis van minek örülni az életben. Sajnos, rengeteg ember szorul segítségre. Szervezzen adománygyűjtést, ajánlkozzon önkéntesnek ételosztásokon, vagy egyszerűen csak szerelje fel magát pár doboznyi meleg levessel és ossza szét az utcán. Vagy nézzen be egy idősek otthonába, ahol mindig elkél egy-egy kedves szó. A lehetőségek korlátlanok, a segítő kéz és emberi hang mindenhol kelendő.

Kerülje az alkoholt, gyógyszert, drogot!
Ezek a tudatmódosító szerek persze átmenetileg segítenek elfeledkezni a problémákról, de rendkívül kártékonyak. Amellett, hogy roncsolják a szervezetet, felerősítik a negatív gondolatokat és érzelmeket. Különösen veszélyesek akkor, ha az ember magányosan használja őket. Egy tabletta, vagy egy pohár alkohol semmit nem old meg, csak tovább rombol. Lehetőleg minden ilyesmit tüntessen el a lakásából.

Készítsen pozitív listát!
Vegyen erőt magán, és mindennap, az esti órákban írjon le három pozitív dolgot, ami aznap történt önnel. Ez lehet bármilyen apróság. Például, hogy a kolléganője megdicsérte a ruháját, ötöst kapott a gyerek, sikerült elvégeznie egy feladatot, mosolygott a hentes, nem volt dugó stb. Gyűjtögesse ezt a listát, és újra meg újra olvasgassa, akár egy-két hétre visszamenőleg is. Ebből megtanulhatja, mennyire lehet örülni az apró dolgoknak is.

Ne hagyjon fel a komunikációval!
A depressziós emberek a leginkább magukban szeretnek lenni. A telefont kikapcsolják, nem olvassák el az üzeneteiket, nem nyitnak ajtót. Pedig ez nagyon rossz taktika. Egy napot eltölthetünk saját magányunkban, a saját fájdalmunkban, de aztán muszáj magunkra erőszakolni egy kis nyitottságot, és keresni a társaságot. Hívjuk fel a legjobb barátunkat, üljünk be egy kávézóba – ezt akár egyedül is lehet –, vagy ha az könnyebb, írjunk e-maileket. A kommunikáció létfontosságú, amikor valaki csak a saját gondjain rágódik.

Beszéljen a depresszióról!
Akár már kialakult a betegség, akár csak végtelenül elkeseredettnek érzi magát, beszéljen az érzéseiről annak, akiben megbízik. Biztosan van egy barátja, barátnője, akár a kedvese vagy az édesanyja, akinek mindent elmondhat. Válasszon valakit, akiben valóban megbízik, akiről tudja, hogy meg fogja érteni, odafigyel magára. Ha sikerül megnyílnia, őszintén kibeszélnie a gondjait, máris sokat javulhat az állapota. Egy baráttól pedig számos pozitív megerősítést kaphat.

Aludjon jól!
Az alvás a legjobb gyógyír minden betegségre. A lelki dolgokra különösen. Hiszen hányszor mondjuk: aludjunk rá egyet! Ez valóban így van. Lefekvés előtt igyon meg egy pohár langyos mézes tejet, kamillateát, hallgasson relaxációs zenét – és aludjon! Legalább 7-8 órát, ennyi időre van szüksége a szervezetének ahhoz, hogy testileg és lelkileg is regenerálódjon. Elméje kipihent lesz, szebb színben látja a másnapot. Azonban ne gyógyszerek vagy alkohol segítségével akarjon elaludni, az ilyen szerekkel ugyanis csak fárasztó, kimerítő alvásban lehet része. Ilyen állapotban ne nézzen tévét, mert akkor rossz energiákkal, negatív képekkel látja el az agyát. Kis pihentető zene, nyugalom és jöhet a koncentrált alvás. Kutatások igazolják, hogy akik ki tudják aludni, pihenni magukat, kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Ezek is érdekelhetnek