Gyógyító fűszerek: zsálya és kakukkfű

Jó tudni, hogy néhány fűszer gyógynövényként is beválik. Ilyen például a kakukkfű meg a zsálya, melyek nem véletlenül kapták az orvosi jelzőt.

Élet-egészségPalágyi Edit2011. 01. 24. hétfő2011. 01. 24.
Gyógyító fűszerek: zsálya és kakukkfű

Ha ügyesen alkalmazzuk a fűszereket, igaz lehet az ősi mondás, miszerint az ételünk legyen a gyógyszerünk. Az olaszok vajas-zsályás tésztájáról például kiderült, hogy nemcsak finom, de nagyon egészséges is. A húsok ízesítésére kiváló zsálya ugyanis nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is megállja a helyét.

Már az aztékok is nagyra becsülték, latin neve – salvia - pedig azt jelenti: gyógyítani. A legenda szerint Szűz Máriától kapta gyógyító erejét, mivel a kis Jézust a zsálya levelei takarták el Heródes katonái elől. Sebgyógyító, vizelethajtó, vérzéscsillapító hatásáért már az ókorban becsülték.

Remek ellenszere a torokfájásnak, de a gyulladt fogíny számára is áldásos hatású a zsályás öblögetés. Gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonsága miatt ma is népszerű. A zsálya magas C-vitamin tartalommal dicsekedhet, sőt kalciumban, magnéziumban is gazdag. Antioxidáns hatása is jelentős. Levelét érdemes rágcsálni, salátába aprítani, főzete szájvíznek is jó. Az ételeket nemcsak ízletesebbé teszi, de – a rozmaringhoz hasonlóaan – tartósítja.

A kakukkfű – a mediterrán konyha népszerű fűszere – ugyancsak sok jóra képes: hajdan azt tartották róla, hogy meghosszabbítja az életet. Valóban lassítja a szervezet öregedését, serkenti az immunrendszert, emellett nyugtató és erősító hatású. Torokfájásra, köhögésre szintén használható, gyulladáscsökkentő ereje, fertőtlenít hatása ugyancsak remek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek