Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Jó tudni, hogy néhány fűszer gyógynövényként is beválik. Ilyen például a kakukkfű meg a zsálya, melyek nem véletlenül kapták az orvosi jelzőt.
Ha ügyesen alkalmazzuk a fűszereket, igaz lehet az ősi mondás, miszerint az ételünk legyen a gyógyszerünk. Az olaszok vajas-zsályás tésztájáról például kiderült, hogy nemcsak finom, de nagyon egészséges is. A húsok ízesítésére kiváló zsálya ugyanis nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is megállja a helyét.
Már az aztékok is nagyra becsülték, latin neve – salvia - pedig azt jelenti: gyógyítani. A legenda szerint Szűz Máriától kapta gyógyító erejét, mivel a kis Jézust a zsálya levelei takarták el Heródes katonái elől. Sebgyógyító, vizelethajtó, vérzéscsillapító hatásáért már az ókorban becsülték.
Remek ellenszere a torokfájásnak, de a gyulladt fogíny számára is áldásos hatású a zsályás öblögetés. Gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonsága miatt ma is népszerű. A zsálya magas C-vitamin tartalommal dicsekedhet, sőt kalciumban, magnéziumban is gazdag. Antioxidáns hatása is jelentős. Levelét érdemes rágcsálni, salátába aprítani, főzete szájvíznek is jó. Az ételeket nemcsak ízletesebbé teszi, de – a rozmaringhoz hasonlóaan – tartósítja.
A kakukkfű – a mediterrán konyha népszerű fűszere – ugyancsak sok jóra képes: hajdan azt tartották róla, hogy meghosszabbítja az életet. Valóban lassítja a szervezet öregedését, serkenti az immunrendszert, emellett nyugtató és erősító hatású. Torokfájásra, köhögésre szintén használható, gyulladáscsökkentő ereje, fertőtlenít hatása ugyancsak remek.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu