Az ujjak jógája

Ujjaink mindig kéznél vannak. Használjuk hát őket arra, hogy egyszerű gyakorlatokkal megelőzzük testi és lelki betegségeink kialakulását.

Élet-egészség2011. 03. 14. hétfő2011. 03. 14.
Az ujjak jógája

A mudra sok jelentést hordozó fogalom. Mudrának neveznek egy gesztust, egy misztikus kéztartást, egy pecsétet vagy egy szimbólumot. A kézmudrák segítségével elősegíthetjük egészségünk megőrzését, testünk-lelkünk harmóniájának visszaállítását. A mudrák a lelkiekre is kiválóan hatnak. Nem véletlen, hogy heves felindulásunkban összeszorítjuk az öklünket, vagy ha depressziósak vagyunk, akkor a kezünk erőtlen, kézmozdulataink tompák. A mudrákkal néhány nap alatt megszüntethetjük a hangulati ingadozásokat, amitől manapság oly sokan szenvednek. Ehhez ajánlott naponta háromszor 10 percig gyakorolni.

Hogyan hat a mudra?
A kéz közvetlen összefüggésben van a nyakkal, mivel a nyaki idegek a gerinccsatornán keresztül a karba, a kézbe és az ujjakba vezetnek. A kéz mozgékonysága mindig kapcsolatba hozható a nyak mozgékonyságával, a kézgyakorlatok pedig oldják a nyaki feszültséget. Ha szétterpesztjük mind a tíz ujjunkat, az olyan reflexet hoz létre, amely tágítja a mellkasi csigolyákat, így több levegőt tudunk venni.

A kéz, illetőleg az ujjak a szívvel és a tüdővel szintén közvetlen kapcsolatban állnak. A kor előrehaladtával sokan nem tudják teljesen kinyújtani az ujjaikat. Ez szívkörnyéki feszültségekre utal, ami gyakran megelőzi a szívbetegséget vagy a csontritkulást. A kéz könnyed begörbülése akadályozza a belégzést, ami azt jelenti, hogy a tüdőbe, különösen a tüdő széleire nem jut optimális mennyiségű levegő, s ez kedvez a salakanyagok lerakódásának.

A kéz és a talp idegvégződései különösen nagy területet foglalnak el az agyban. Ujjhegyeinkkel aktiválni és edzeni tudjuk az agyi tevékenységeket. A gyerekek tanulási nehézségeit például ujj-játékokkal kezelik, amelyek szabaddá teszik az agy megfelelő kapcsolatait és aktiválják az agyat. A tudatosan gyakorolt mudrák is nagy területeket aktiválnak.
 Nemcsak a mudrákkal lehet az egész testre és annak működésére kihatni, hanem a kéz minden érintésének és mozgásának is különleges hatása van. A kézművesség, a hangszeres játék, a kézmosás vagy a masszírozás nagyobb hatású, mint gondolnánk.

Mudrák erőtartalékaink feltöltéséhez
Ha elgyötörtnek, fáradtnak, rosszkedvűnek érezzük magunkat, akkor a mudra csodát tehet.

Ushas-mudra
(A nap kezdete – minden jó dolog eredete)
Ujjainkat fűzzük egymásba úgy, hogy a jobb hüvelykujj a balon legyen. A bal hüvelykujjat finoman nyomjuk a jobbal.
Fontos: a nők a jobb hüvelykujjukat tegyék a bal hüvelykujj és a mutatóujj közé, és nyomják meg a bal hüvelykujjukkal. Naponta 5-15 percen át végezzük. Ezt a mudrát addig tarthatjuk, amíg nem érezzük a hatását.

Kapcsolatjavító mudra
Ezek a mudrák tisztázhatják kapcsolatainkat, segíthetik a kapcsolatainkból fakadó stressz feldolgozását.

Ganesha-mudra
Bal kezünket a jobb tenyerünkkel kifelé tartjuk, a mell előtt. Ujjainkat begörbítjük. Most a jobb kézfejjel kifelé fogjuk meg a balt. Kezünket a szív magasságában szorosan a mellkas előtt tartjuk. Kilégzés alatt erősen széthúzzuk a két kezünket, anélkül, hogy lazítanánk a fogáson. A felkar és a mell izmai megfeszülnek. Belégzés alatt elengedünk minden feszültséget. Hatszor ismételjük meg, majd a kezünket ebben a tartásban szeretettel helyezzük a mellcsontra, és érzékeljük a hatást. Ezután váltsunk kezet: a jobb tenyér mutasson kifelé, és ismét hatszor végezzük el a gyakorlatot. Ha végeztünk, akkor maradjunk kicsit csendben.
Elegendő naponta egyszer elvégezni. Ez a mudra serkenti a szívműködést, erősíti a szívizmot, megnyitja a hörgőket, és mindenféle feszültséget felold ezen a területen.

Mudra a jövő megtervezéséhez
Sokan félnek a jövőtől, a munkájuk elvesztésétől, a megöregedéstől, a betegségektől. A meditáció kiváló lehetőség arra, hogy kialakítsuk jövőképünket, megtervezzük életünket, rövid és hosszú távú célokat tűzzünk ki magunk elé.

Apan-mudra
Mindkét kézzel: érintsük össze a hüvelyk-, a középső és a gyűrűsujjak hegyét, a többit nyújtsuk ki.  Szükség szerint 5-45 percig, vagy kúraként naponta 3-szor 15 percig végezzük.
Ez a mudra eltávolítja a salak- és méreganyagokat a testből és gyógyítja a vizeletproblémákat. Kiegyensúlyozólag hat a kedélyállapotra, aminek az alapja a jól működő máj. Ez a mudra türelemmel, oldottsággal, bizalommal, belső kiegyensúlyozottsággal és harmóniával ajándékoz meg.

Egy könnyű kis gyakorlat
Lélegezzen be, és kezeit szétterpesztett ujjakkal tartsa a mellkasa előtt. Tartsa vissza a levegőt, karjait nyújtsa vízszintesen oldalra. Ekkor lélegezzen ki, és eközben szorítsa ökölbe a kezét, majd ismét lélegezzen a saját tempójában, nyissa ki ökleit, és engedje le a karját. Ismételje meg háromszor.
Ez a kis gyakorlat tágítja a hörgőket, megnyitja a tüdőt, erősíti a szívet és frissíti a szellemet.

Ezek is érdekelhetnek