Bátor Tábor lakói

Nincs megindítóbb a beteg gyerekek látványánál. S ha a csöppségek ki is gyógyulnak a különféle kórságokból, nagyon fontos lelkük utógondozása. Erre született a Bátor Tábor.

Élet-egészségBiczó Henriett2011. 03. 13. vasárnap2011. 03. 13.

Kép: Bátor tábor hatvanban a rákos gyermekek részére. Betegség, 2006.07.17. Fotó: Bohanek Miklós

Bátor Tábor lakói
Bátor tábor hatvanban a rákos gyermekek részére. Betegség, 2006.07.17. Fotó: Bohanek Miklós

Daganatok, vérzékenység, krónikus ízületi gyulladás, cukorbaj – hazánkban több ezer apróság szenved e betegségek valamelyikében. A gyerekek szervezete eredményesebben küzd, mint a felnőtteké, csaknem háromnegyedük legyőzi például a rákot. De ha a testük újra is a régi, mi lesz a lelkükkel? Hisz’ nem ritkán több hónapos vagy éves kórházi kezeléseken jutottak túl…

A híres amerikai színész, Paul Newman huszonöt évvel ezelőtt alapította meg a Hole in The Wall (Lyukat a falon) táborszövetséget daganatos gyerekek utókezelésére. Hazánkban Küllői Péter lépett a nyomdokaiba, aki korábban befektetési bankár volt Londonban. Tíz évvel ezelőtt orvosok, közgazdászok, önkéntesek együttműködésével megalapította a Bátor Tábort. Egy fillér állami támogatás nélkül. Majd’ egymilliárd forintba került eddig a Hatvan melletti csodavilág létrehozása. Az egyik legnagyobb támogató a Johnson and Johnson egészségügyi óriásvállalat gyógyszeripari vállalata, a Janssen. Évtizede hetven daganatos gyereket táboroztattak, ma 620-an fordulnak meg itt évente.

– A Bátor Tábor egy olyan gép, amibe bedobják a beteg gyereket, és egy bátrabb, egészségesebb, jó­kedvűbb és élményekkel telibb jön ki – mondja a 15 éves Peti. A táborlakók hosszú ideig nem élhették a gyerekek szokványos hétköznapjait, sokan meggyötört testtel és lélekkel érkeznek ide. Járt már itt olyan gyermek is, akiről tudták, hogy gyógyíthatatlan. De még maradt annyi ereje, hogy részese lehessen az itteni élményeknek és vidámságnak. A programok mozgatórugói az önkéntesek: évente 450-en segítenek.

A Bátor Táborban a gyerekek élményterápiás programokon vesznek részt, melyekkel megnövelik az önbizalmukat. Az evezés, lovaglás, íjászat, drótkötélpálya, tánc, zene, színjátszás, kézművesség tölti ki a napjaikat. Olyan élmények, melyekkel addig még gondolatban sem igen foglalkozhattak.

– A tábor minden gyermek számára ingyenes, s a legkisebb faluból is ugyanolyan eséllyel jutnak ide, mint a nagyvárosból – mondja Békési Andrea, a Bátor Tábor orvos igazgatója. – Valamennyi hazai onkológiai és gyerekgyógyászati központtal kapcsolatban állunk, mindig a kezelő orvos méri föl, melyik apróság van olyan állapotban, hogy fogadhassuk. Magas színvonalon felszerelt orvosi épülettel is rendelkezünk, így az aktív kezelés alatt álló gyerkőcöket is várjuk. Ide a famíliában gyakran háttérbe szorult testvér is eljöhet, s a családi táborban a szülők is részeseivé válhatnak az élményeknek.

Ezek is érdekelhetnek