Segítség az internetről

Az orvosok, a család és a barátok után sokan az internetet választják, hogy krónikus betegségükkel kapcsolatban információhoz jussanak. Az online fórumok egyre több beteg számára nyújtanak támaszt, legfőképp lelkileg.

Élet-egészségKovács Réka2011. 03. 09. szerda2011. 03. 09.
Segítség az internetről

A krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedők egyre nagyobb százalékban használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket. Egy nemrég végzett amerikai kutatás szerint az ottani lakosság mintegy ötöde próbál meg online kapcsolatokat építeni egészségügyi problémák jelentkezésekor. Feltehetően a sorstársi érzések és a bizalom jelenthetnek segítséget a problémák kezelésében és krónikus betegséggel való együttélés elfogadásában.

A Pew Internet Project és a California HealthCare Foundation által végzett kutatás eredményei szerint az egészségügyi panaszok jelentkezése esetén az amerikaiak 70 százaléka fordul elsőként az orvoshoz, 54 százalék barátoktól, családtagoktól is kér segítséget, és átlagosan 20 százalék kérdez meg azonos betegséggel küzdőket tapasztalataikról – olvasható az ELTE hírlevelében. A betetgek az orvosok segítségét főként szakmai szempontból veszik igénybe, míg a barátok és a család jelenléte lelkileg és érzelmileg jelenthet segítséget.

Az online fórumok iránti érdeklődés a krónikus vagy gyógyíthatatlan betegek esetében –mint a cukorbetegek, asztmások, szívbetegek, rákosok – még inkább megjelenik. Körükben 23 százalék azok aránya, akik az interneten keresztül keresik sorstársaikat. Szakértők szerint az internetnek orvosi szempontból is nagy előnye, hogy áthidalja a fizikai távolságokat, s még a ritka betegséggel küzdők is megtalálhatják sorstársaikat, akikkel a személyes találkozásra egyébként nem lenne lehetőségük.

Ezek is érdekelhetnek