Piacon vett egészség

Zöldségek, gyümölcsök, magvak étrendünkbe illesztésével is sokat tehetünk az egészségünkért. Van, ami megterem a kertben, másokért érdemes piacra menni.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 05. 08. vasárnap2011. 05. 08.

Kép: EgĂ©szsĂ©ges Ă©telek evĂ©s ebĂ©d vacsora zöldsĂ©gek gyĂĽmölcsök magvak diĂł eper tej olivabogyĂł saláta paradicsom családi Ă©tkezĂ©s 2011.05.01. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Piacon vett egészség
Egészséges ételek evés ebéd vacsora zöldségek gyümölcsök magvak dió eper tej olivabogyó saláta paradicsom családi étkezés 2011.05.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Zöldbab. Csökkenti a koleszterinszintet, segít a magas vérnyomás megelőzésében. Jótékony hatású a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

Spenót. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldség. Kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert. Mérsékli a szemen a zöld hályog kialakulásának kockázatát. Gyorsítja az emésztést, mivel elősegíti a bélmozgást.

Petrezselyem. Nagyon fontos C-vitamin-forrás. Vizelethajtó és étvágyjavító hatású, fokozza a gyomor-bél traktus működését. A vesekő és -homok megelőzésére is jó szívvel ajánlják.

Brokkoli. Nagy mennyiségben található benne csonterősítő kalcium. Gazdag folsavakban, C- és K-vitaminban, vasban. Támogatja a méregtelenítésben nélkülözhetetlen enzimek működését, segíti eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.

Alma. Jelentős az A-, B-, C-vitamin-, folsav-, kalcium- és magnéziumtartalma. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a koleszterinszintet. Ismeretes méregtelenítő és tisztító hatása is: segíti a máj működését, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést.

Szőlő. Húsa és leve gazdag tápanyagforrás, héjában és a magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók. Védi az agyat, az idegrendszert, erősíti az érfalakat, megelőzi az érelmeszesedést.

Narancs. A többi citrusfélével együtt kitűnő C-vitamin-forrás. Segít elpusztítani a vírusokat és baktériumokat, fokozza az immunrendszer működését. A gerezdeket elválasztó és a héj alatt található hártya pektint tartalmaz, ami gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat.

Ananász. Sok A-, B- és C-vitamint, folsavat, káliumot tartalmaz. Jól hat az immunrendszerre, növeli a test ellenálló képességét. Akkor is fogyasztható, amikor a beteg gyomor szinte már semmit sem képes befogadni. Leve segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát.

Dió. Véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Vértisztító, gyomor- és bélhurutra is jó. Kiváló a legyengült betegek erősítőszereként, mert magas az energiaértéke és A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma.

Tökmag. Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő, serkenti a sebgyógyulást. Enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. Férfiak, figyelem: karbantartja a prosztatát, fokozza a szexuális teljesítményt.

Lenmag. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Serkenti az agyműködést, enyhíti a hörghurut tüneteit. Természetes gyulladásgátló, valamint gyomor- és bélbetegségek kezelésére is ajánlott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek