A köszvény a fiatalokat is fenyegetheti!!

Hajdanában úgy tartották, hogy a köszvény úri nyavalya, mivel a sok húst evő és bort ivó, keveset mozgó emberek köréből került ki a legtöbb beteg. E kínos kórság ma már bárkit utolérhet.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 02. 19. péntek2010. 02. 19.
A köszvény a fiatalokat is fenyegetheti!!

A köszvényt sokan – helytelenül – a reumatikus betegségek közé sorolják, mert kínzó ízületi fájdalommal és gyulladással jár. Mára bizonyossá vált, hogy anyagcserezavar áll a hátterében. Napjaink egyik leggyakoribb betegsége, amiben a negyven évüket betöltött, túlsúlyos vagy elhízott férfiak szenvednek elsősorban, de nem ritka a húsz év körüliek körében sem. A köszvény a nők életét a menopauzát követő időkben keseríti meg, de sokkal enyhébb formában, mint a férfiaknál.

A köszvény közvetlen kiváltó oka a húgysavnak a vérben tartósan megemelkedett szintje, melynek következtében kristályok rakódnak le – elsősorban az ízületekben. Ez az anyag egyrészt a sejtek lebomlásának melléktermékeként, másrészt a táplálkozás során a szervezetünkbe jutó purinból keletkezik. A purin anyagcsere-végterméke a húgysav, aminek a kiválasztás során a vizelettel távoznia kellene. E folyamat milyenségének az ellenőrzését a vérből vett laborvizsgálat során tudják elvégezni. A túlságosan magas húgysavszint purinszegény diétával megelőzhető vagy lassítható , ami elsősorban a kevesebb hús- és zsiradékfogyasztást jelent. Ajánlatos csínján bánni a tormával, a mustárral, a borssal és az erős paprikával is. A kávé, a kakaó, a tea, a csokoládé, a lisztes ételek is addig ehetőek normál mennyiségben, amíg a húgysav színtje el nem éri a kritikus értéket. Ezt követően viszont érdemes az orvosnak az étkezésre vonatkozó tanácsait szigorúan betartani.

A köszvény legfőbb tünetei: ízületek fájdalma és deformálódása, csomók, melyek a könyök, térd, boka és fül tájékán is előfordulhatnak.

A köszvényes roham kínzó állapot, ami először éjszaka jelentkezik ízületi fájdalom formájában. A szinte elviselhetetlen szenvedés általános rossz közérzettel, lázzal, hidegrázással, szapora szívveréssel, hányással, fejfájással jár. A roham 3-4 napig is eltarthat, ezért a betegek többnyire csak állapotuk jobbrafordulása után mennek orvoshoz. Sok esetben ilyenkor derül ki, hogy valaki köszvényes.

A köszvény kialakulása után a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen, ami visszafogja a húgysav keletkezését a szervezetben, ezzel párhuzamosan csökken a fájdalom és a gyulladás is, de a legfontosabb, hogy a felesleges húgysav mielőbb eltávozzon.

A fájdalom és a gyulladás enyhítésére nem csak speciális gyógyszerek léteznek, a polarizált fényű lámpa is jó hatással alkalmazható. A zöld fényt a fájó ízület felett és a bőr alatti csomókra kell irányítani, míg a narancssárgát a vesék körüli szakaszra, valamint a gyomorszáj és a köldök feletti felezőpontra. A panaszokat enyhíti az aromaterápiás gyógyfürdő is, amibe szurokfű, borsmenta, zsálya, édeskömény és izsóp teafőzetét vagy illóolajat adjunk.

Ezek is érdekelhetnek