Ájurvédával az új influenza ellen

Az új influenza (H1N1) az emberi, a madár- és a sertésinfluenza keveréke, az A típusú influenzavírusok egyike. Az itt felsorolt tanácsok a tünetek megjelenésekor, sőt a megelőzésre is hasznosak lehetnek.

Élet-egészségGauranga Das2009. 11. 12. csütörtök2009. 11. 12.
Ájurvédával az új influenza ellen

Megelőző módszerek
Az influenzafertőzést az immunrendszer megerősítésével védhetjük ki. Az egyik hasznos módszer a pránájáma, vagyis a légzésszabályozás. A hőt termelő pránájámák, mint a kapálabháti (koponyatisztító légzés), illetve a bhásztriká (fújtató légzés) egyaránt erősítik az immunrendszert, valamint szabaddá teszik az orrnyílásokat. Mindkettő esetében a hasizmok segítségével lélegzünk. Az elsőnél a kilégzés erőteljes, míg a belégzés passzív. A másodiknál a ki- és a belégzés is erőteljes.

Az influenza első jeleinél (gyengeség, láz, nátha, torokfájás stb.) kezdjük el a következő ájurvédikus teakeverék fogyasztását: friss gyömbér leve, fahéj, szegfűszeg, borsmenta, kardamom, kurkuma és egy csipetnyi Himalája só. Ha egy kicsit meghűltünk, a teakeveréket egy kevés mézzel édesíthetjük. Ezek a fűszerek méregtelenítik a májat, vírusölő és antioxidáns hatásúak, erősítik az immunrendszert. Csillapítják a váta és a kapha dósát, melyek növekedése okozza az influenzát.

Az influenzafertőzés a nyállal és az orrváladékkal terjed elsősorban, de a kézen keresztül is átterjedhet. A kezünket, a használati tárgyakat és felületeket fertőtlenítsük sűrűbben. Így megakadályozhatjuk, hogy a vírusok a kézről a szájba jussanak. A természetes füstölők és illóolajok égetése is gátolhatja a vírusok túlélését a környezetünkben.
Kerüljük és csökkentsük a stresszt. A túlterhelt elme és az érzelmi behatások jelentős hatással vannak az immunrendszerre, és megnövelik az esélyét annak, hogy elkapjuk a fertőzést. Gyakoroljuk a jógát vagy a tai chit, és töltsünk minél több időt a családdal, barátokkal. Egyes kutatások szerint, ha négynél kevesebb szoros szociális kötelékünk van csak, akkor több mint négyszeresére növekszik a fertőzés veszélye azokhoz képest, akiknek hat vagy annál több szoros szociális kapcsolatuk van.

Ne használjuk az antibiotikumokat válogatás nélkül! Fogyasztásuk meggyengíti az immunrendszert. Az antibiotikumok elsősorban a baktériumok ellen hatnak, viszont a szervezet egészséges bélflóráját is elpusztítják. Ezáltal az immunrendszer jelentősen meggyengül, és megnövekszik a fertőzés veszélye.

Az antioxidánsok szerepe jelentős a vírusfertőzések terjedésének megelőzésében. Az Amla, Tulsi, Vasaka, Bubhitaki, édesgyökér és Trikatu keveréke nagyon hatásos antioxidáns. Emellett a C- és D-vitamin fogyasztását is érdemes növelni.
Néhány további ájurvédikus gyógynövény, illetve készítmény is nagyon hatásos a vírusfertőzések esetén. Ezek a következők: Neem, Andrographis, Guggulu, Chyawanaprash, Sitopaladi Churna, Khadiradi Gutika, Lavangadi Gutika, Naradiya Laxmivilas Ras.

A következő általános napirendi és étrendbeli szabályok követése javasolt a hideg hónapokban:

● Ne aludjunk napközben.
● Ne utazzunk vagy tartózkodjunk a szabadban korán reggel, a hűvösben.
● Alkalmazzunk melegítő olajos masszázst.
● Viseljünk megfelelően meleg, tiszta és száraz ruhát.
● Kerüljük a közvetlen hideg szelet.
● Mozogjunk rendszeresen, akár még munka közben is végezzünk 15 perces testgyakorlást.
● Ne merítsük ki túlságosan magunkat.
● Ne hagyjuk ki az étkezéseket.
● Étkezzünk rendszeresen, megfelelő mennyiségben és minőségben.
● Kora reggel igyunk egy pohár meleg vizet két kanál mézzel.
● Mindig együnk friss ételeket, amelyek nem túlzottan olajosak.
● a salátákra tegyünk gyömbért és fekete borsot.
● Étkezés előtt rágcsáljunk egy darab gyömbért egy csipetnyi sóval.
● Hideg és nyers ételek helyett együnk meleg, főtt, párolt ételeket.
● Ne együnk túl sok édességet, tejterméket, olajban sült ételt.
● Kerüljük a hűtött és újramelegített, állott ételeket.
● Kerüljük a tartósított, erjesztett, savanyított ételeket és a húsféléket.

 

Kapálabháti pránájáma
1. Térdeljünk le, majd üljünk a sarkainkra. A lábfejek befelé néznek (vadzsrászana). Ha kényelmes, helyezkedjünk vírászanába (üljünk a két lábunk közé). Padmászanában.
(lótuszülés) is végezhetjük a gyakorlatot, ha a csípőnk elég laza. De a két térdnek és a két ülőcsontnak lenn kell lennie a földön.
2. Üljünk egyenes gerinccel, kezeinket a térdünkön nyugtatva, kiegyenesített karral.
3. Végezzünk egy teljes belégzést és kilégzést.
4. Lélegezzünk be mélyen, majd löketszerűen fújjuk ki a levegőt az orrunkon keresztül, miközben felfelé nyomjuk a rekeszizmunkat. A gátat is megfeszíthetjük.
5. A belégzés természetesen, szinte önmagától történik.
6. Legfeljebb 21-szer ismételjük a légzést, eleinte kevesebbet végezzünk, és növeljük fokozatosan, ha nem érzünk szédülést vagy hányingert. Ha napi rendszerességgel gyakoroljuk, akár 108-szor is végezhetjük egyhuzamban.
7. A végén lélegezzünk normálisan, amíg a légzés meg nem nyugszik.

Bhásztriká (fújtató légzés)
1. Üljünk valamely meditációs pózba. Fogjuk be a jobb orrnyílást, és a bal orrnyíláson keresztül végezzünk tíz erőteljes, ritmikus ki- és belégzést. A hasizom és a rekeszizom ritmikus mozgásával növelhetjük a légzés intenzitását. A légzés legyen mély, nem felszínes. Az orrunkon keresztül hallassunk fújtató hangot.
2. Végezzünk egy mély belégzést, majd tartsuk vissza a levegőt. Utána fújjuk ki a levegőt, a jobb orrnyílást mindvégig befogva.
3. Ismételjük meg ugyanezt a bal orrnyílást befogva, majd mindkét orrnyíláson keresztül. Ha nem volt túl megerőltető, akkor még egyszer végigcsinálhatjuk az egészet.
4. Rendszeres gyakorlásnál fokozatosan emelhetjük a körök számát, valamint a fújtató légzés sebességét.