Csúcsra járhatna a Mofetta

Korábban már szóltunk a mátraderecskei Mofetta, azaz természetes szén-dioxidos gyógygázfürdő – egyetlen ilyen hazai intézményünk – munkálkodásáról. A szén-dioxid gáz jól alkalmazható a végtagok érbetegségeinek gyógyításában, helyreállító műtéteinek utókezelésére, de az operációra nem alkalmas esetekben is kedvező a hatása.

Élet-egészségBudai Horváth József2010. 11. 12. péntek2010. 11. 12.
Csúcsra járhatna a Mofetta

Az első Széchenyi-terv idején felavatott gyógyközpont félgőzzel működik. Az önkormányzat a Mofetta egyetlen igazi gazdája, az egészségügyi kormányzat – számos nekiveselkedés ellenére – mindmáig nem vette fel a támogatásra ítélt gyógyító szolgáltatások közé.

Így a fizetős lehetőségek közül is elsősorban a szén-dioxid-fürdő, a végtagok érvizsgálata és a gyógytorna vehető igénybe, míg számos más módszer (fürdő- és fizikoterápiás kezelések, masszázsok, szolárium, szauna) „parlagon” hever.

Ám most újból felerősödött a bizakodás a csodás környezetben gyógyító intézményben. Dr. Gyetvai Gyula főorvos jó esélyt lát arra, hogy – a belgyógyászati és fizikoterápiás szakrendelés OEP-finanszírozását követően – belátható időn belül maga a Mofetta is méltó helyére kerül az állami gyógyászatban.

Sőt él egy másik remény, a falubeli Kincses strandfürdő feltöltését szolgáló forrás gyógyvízzé nyilvánításának ügye is.

Ezek is érdekelhetnek