Egészséges kávézás: törökös vagy instant?

Egészségünk szempontjából nem mindegy, hogyan készítjük a fekete ébresztő italt. A Táplálkozási Akadémia szakértői segítenek ebben.

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 12. 25. szombat2010. 12. 25.
Egészséges kávézás: törökös vagy instant?

Nem csupán a kávé koffeintartalma számít, hanem az is, hogyan készül a reggeli vagy délutáni kávé, ami nélkül sokan a szemüket sem tudják kinyitni. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nemrég górcső alá vette, milyen tévhitek élnek a kávézással kapcsolatban.

♦ A kávé a csontok ellensége. Ez a tévhit megdőlni látszik, ugyanis kiderült: normális mennyiségű kávé nem befolyásolja a szervezet kalciumegyensúlyát és a csontsűrűséget.
♦ A kávézás veszélyezteti a magzatot. Ez sem teljesen igaz, ugyanis napi egy-két csézse kávét a terhesek is megengedhetnek maguknak, s ezzel nem növelik a vetélés vagy a koraszaülés esélyét. Ez naponta maximum 200 mg koffeint jelent – ennél többet energiaital formájában sem szabad meginnia annak, aki gyereket vár.
♦ Tévhit az is, hogy a kávé fokozza a szívbetegségek kockázatát. Egy amerikai vizsgálat szerint nem találtak összefüggést a szívkoszorúér-betegség és a kávézás között. Igaz viszont, hogy a koffeinre érzékenyeknél átmenetileg emeli a vérnyomást. Sőt, a kávéban található antioxidánsoknak védőhatást is tulajdonítanak.
Az sem mindegy, milyen kávét iszunk: a törökösen készült, szűretlen ital ugyanis növeli a vér koleszterinszintjét. A filterrel szűrt és instant kávé ellenben nincs ilyen hatással. Ráadásul a sokat kávézók ritkábban lesznek cukorbetegek, s ez többek közt az antioxidáns hatásnak köszönhető. A rendszeres kávézás csökkentheti a májdaganat kockázatát is.

A dietetikusok szerint – bár hazánkban legtöbben a presszókávéra esküsznek – az instant kávék használnak inkább az egészségnek.

Ezek is érdekelhetnek