Gyógyító csöves csemege

Nagy szerencséje van annak, akinek kertjében megterem a csemegekukorica, és mostanában annyit ehet belőle, amennyit csak akar.

Élet-egészségPethes József2011. 08. 20. szombat2011. 08. 20.

Kép: Főzni való csemege kukorica főtt kukorica takarmány 2008 08 31 Fotó: Habik Csaba

Gyógyító csöves csemege
Főzni való csemege kukorica főtt kukorica takarmány 2008 08 31 Fotó: Habik Csaba

Mert ha egy strandon próbálja magáévá tenni, akkor ugyancsak megfontolja, hogy megér-e 300-400 forintot. Lehet, hogy a büfések azért adják ilyen drágán, mert tudják, hogy ez a finom csemege gyógynövény is a javából?

Ostoba a kérdés, hiszen bizonyára kevesen hallottak arról, hogy a csemegekukoricának főleg a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében lehet nagy szerepe. A benne lévő folátok csökkentik a szervezet homociszteinszintjét. Ez egy aminosav, anyagcsere-folyamatok mellékterméke, amely károsítja a vérereket. Ha a vérben emelkedik ennek a veszélyes molekulának a szintje, akkor nő a szívinfarktusra, az agyvérzésre és egyéb érbetegségekre való hajlam. A szívbetegek 20-40 százalékánál találnak a vizsgálatok során megemelkedett homociszteinszintet. Ugyanakkor a folátban gazdag étrend csökkentheti a vastagbélrák kockázatát is. A csemegekukoricában lévő karotin szintén közreműködik a daganatos betegségek megelőzésében.

A B1-vitamin napi szükséges mennyiségének egynegyedét fedezi egy csésze kukorica. Ez a vitamin az enzimek, valamint az agysejtek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Fontos szerepet tölt be egy olyan közvetítőanyag előállításában, amely a jó memóriához szükséges, és amelynek hiánya jellemző az öregedéssel összefüggő szenilitásra és az Alzheimer-kórra. A kukoricában lévő pantoténsav pedig jótékony hatással van az anyagcserére, ugyanakkor segít a stressz okozta károkat megelőzni, mert támogatja a mellékvese működését. Egy kutatás szerint a kukoricának nagyon magas az antioxidáns hatása. Mivel a sötét színű kukorica nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, külföldön már kinemesítettek kék, piros, sőt fekete színű kukoricákat is.

Mindezek tudatában főzhetünk, grillezhetünk kukoricát, de csinálhatunk belőle levest, salátát is. Legjobb a frissen letört csövet megfőzni: edénybe rakni, forró vízzel felönteni, majd tíz-tizenöt percig főzni. Váljék egészségünkre!

Ezek is érdekelhetnek