Lélekmelengető trükkök

Megérkezett a „sál-sapka-nagykabát” időszak. Léteznek azonban lélekmelengető trükkök, amelyekkel kellemesebbé tehetjük a leghidegebb napokat is. Ezekből adunk közre többet, figyelve az öltözködésre és a forró italokra.

ÉletstílusCzank Lívia2008. 11. 28. péntek2008. 11. 28.
Lélekmelengető trükkök

Öltözék
A szürke, barátságtalan időjárás minket is szürkévé tesz. De ez most nem baj, mert az idei tél divatszíne a szürke! S hogy ne váljunk szürke kisegerekké, dobjuk fel ruhánkat színes kiegészítőkkel. A szürkéhez igen jól áll például a lila, kiemeli a szürke nőiességét, és vad bohóságot kölcsönöz megjelenésünknek.
Hóban, latyakban elengedhetetlen a csizma. A mai divat megengedi az egészen rövid bokacsizmát, egészen a térdig érő hosszúcsizmáig. Az alapszabály csupán az: vagy a táskánkhoz, vagy az övünk színéhez passzoljon.
Feltűnést kelt egy merész színű sál, sem baj, ha a színe teljesen eltér a ruházatunktól, hiszen így lesz igazán mutatós. S azt se felejtsük el, hogy megvédi torkunkat és mellkasunkat a hideg levegőtől.
A sálhoz megfelelő sapkát válasszunk, aminek a színe nagyon ne térjen el a sálétól. A sapka védi a hidegtől a fejbőrt, ami könnyen megfázhat, s ez viszketéssel és apró sebekkel is járhat, valamint a haj hullásához is vezethet.
De nem csak a torok és a fejbőr fázhat meg, hanem a kezünk is. Az izületi gyulladások hosszú lefolyásúak és igen fájdalmasak. A körmök töredezetté válhatnak, a bőr kiszáradhat. Mindezek ellen viseljünk kesztyűt. Ha a kezünk mégis kiszáradna, íme egy apró trükk: mielőtt felvennénk a kesztyűt, kenjük be krémmel a kezünket és úgy húzzuk rá a kesztyűt, így jobban beissza bőrünk a krémet és hosszabb ideig fejti ki hatását.

Forró téli italok

Teák
A hideg üdítőknek nem kedvez a tél, előtérbe kerülnek viszont a finomabbnál finomabb teák. A karácsony közeledtével a fahéj, a narancs, a mandarin és az alma íze a meghatározó. Nem csak az ünnepek miatt lettek ezek a gyümölcsök és fűszerek a meghatározóak, hanem magas vitamintartalmuk miatt, valamint erőt is adnak. Ezeket az alapanyagokat feketeteákkal keverik, így kávé helyett is fogyaszthatók koffeintartalmuk miatt. Íme egy recept hidegebb napokra:
Hozzávalók:
1 liter víz; fél narancs héja; fél citrom héja; 5 cm hosszú fahéjrúd; 8-10 szegfűszeg; 3 evőkanál méz; 2 db alma; 1 filter Earl Grey tea; cukor ízlés szerint; 10 csepp rumaroma.
Elkészítés:
A narancs és a citrom héját lehámozzuk, és a fahéjjal, szegfűszeggel együtt a vízbe téve lassan forralni kezdjük. Az almát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd ha a víz felforrt, beletesszük, és addig főzzük, míg megpuhul (kb. 15 perc). Egy hőálló üvegkancsóba tesszük a teafiltert, majd a forró leszűrt, gyümölcsös-fűszeres vizet óvatosan rászűrjük. Hozzáadjuk a mézet, a rumaromát, és ha nem elég édes, ízlés szerint cukrozzuk, s csepegtetünk bele citromlevet is. Többször megkeverjük, és 2-3 perc elteltével a teafiltert eltávolítjuk belőle.
Készíthetjük sima feketeteából is, de akkor adjunk hozzá kevés bergamottot. Forrón az igazi, de aki kedveli, lehűtve, jegesen is fogyaszhatja.

Forralt bor
A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor?
Íme egy elkészítési mód:
1 üveg vörösbor (lehetőleg ne legyen túl savas); 70 gramm cukor; 2 rúd fahéj; 8 szem szegfűszeg; 3 szem szegfűbors; 2 szem zöld kardamon; 4 szelet citrom.
(A kardamon nem fontos, de ha sikerül beszerezni, finomabb lehet tőle a forralt borunk. Általában ázsiai árukat forgalmazó boltokban lehet megvásárolni.)
Először is a bort felmelegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Figyeljünk oda, hogy nehogy előszörre felforrjon, ekkor ugyanis veszít az aromájából. Ezután tegyük bele a fűszereket. Ha nem találjuk elég édesnek, cukrozzuk utána.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek