Edd meg, amit nem szeretsz!

Szülők sokaságának kétségbeesett panaszából kiderül, hogy gyermekük a méregdrága menzai étkeztetés mellett rendre kopogó szemmel térnek haza. Hogyan szoktassuk rá csemetéinket azokra az ételekre, melyeket "alapból" nem szeretnek. Tippjeink következnek.

ÉletstílusBalogh Mária2008. 12. 22. hétfő2008. 12. 22.

Kép: Remélhetőleg végérvényesen eltűnnek a trappistának csúfolt után­zatok.

Edd meg, amit nem szeretsz!
Remélhetőleg végérvényesen eltűnnek a trappistának csúfolt után­zatok.

Vannak szülők, akik eleve uzsonnát és innivalót is csomagolnak csemetéjüknek, biztos, ami biztos alapon. Ezzel persze még inkább arra sarkallják gyermeküket, hogy „Nem baj kincsem, anya ugyan kifizeti a havi 12 -14 ezer forintos étkezésedet a suliban, de ha nem ízlik, itt a mami szendvicse!” Legjobb és igen praktikus és áldásos, ha már otthon megszerettetjük gyermekünkkel azokat az ételeket, melyekkel bizonyára a menzán is naponta találkozik.

- A tejet és a tejes ételeket meg lehet kedveltetni, ha a nagyobb testvérek vagy a szülők is megisznak egy-egy pohár tejet, kakaót a vacsorához. Esetleg turmixitalt készítünk, amit ha a kedvenc poharába töltünk és kellő szertartással együtt szürcsölgeti a család, megteszi a hatását. Ez vonatkozik a joghurtokra és az ivólevekre is.

- A sajtok iránti érdeklődést úgy lehet a legjobban felkelteni, ha előbb érdekes formákra vágjuk, pálcikára szúrjuk és paradicsommal, paprikával díszítjük. Ha sonkát vagy párizsit is kíván hozzá, netán falatka kiflit vagy kenyeret, kínáljuk azzal. Ha szívesebben eszik velünk, ne hagyjuk ki a közös falatozás élményét, amihez közösen facsart narancslevet, vagy limonádét fogyasszunk. Amit a gyerek maga készít vagy részt vehet az alkotásban, azt mindig szívesebben fogyasztja.

- A nyers zöldségek, saláták, gyümölcsök kínálása is külön praktikát kíván a válogatósabb csemetéknél. Mossuk meg együtt a finomságokat, és amit csak lehet, vágjuk csinos gerezdekre, s tegyük piros vagy narancssárga tányérra. Lakomázzunk úgy a vitaminbombákból, mintha a kedvenc süteménye lenne a tányéron. Élvezni fogja.

- Innen már csak egy lépés a főzelékek bevezetése a mindennapokba. Készítsük ezt is együtt. Lássa a gyermek, hogyan hámozzuk például a répát, a burgonyát, a tököt, a borsót, és miként készítjük elő a lencsét, a sárgaborsót, vagy a szemes babot. Adjunk feladatot neki is és az ízlelgetésből se hagyjuk ki. Igazi kiskuktának érzi majd magát mellettünk, és alig várja, hogy a család is megkóstolja a főztjét.

- A húsok fogyasztása változatos képet mutat. Akik a gyorsétkezdéhez szokatták a famíliát, azok gyermekei ízetlennek érzik a házi készítésű húsételeket. De ha együtt panírozzuk a csirkemell filét, a tonhalat, esetleg közösen gyúrjuk és formázzuk a fasírtot, vagy hintjük meg fűszerrel a csirkecombot sütés előtt, biztos izgatottabban várja gyermekünk, hogy a finomság az asztalra kerüljön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek