Komlós Juci 90. születésnapjára készül

Már nem mozdul ki az otthonából, napjait pihenéssel tölti. Komlós Juci nem fogad látogatókat, újságírókat különösen nem. A Nemzet Színésze csöndben készül kilencvenedik születésnapjára.

ÉletstílusBorzák Tibor2009. 01. 09. péntek2009. 01. 09.

Kép:

Komlós Juci 90. születésnapjára készül

Komlós Juci egy ország kedvence volt, amikor a Szomszédokban Lenke nénit játszotta. Egykori partnerei, Zenthe Ferenc, Raksányi Gellért (akik szintén megkapták a Nemzet Színésze kitüntető címet!) már eltávoztak az élők sorából. Mindkettőjük halála mélyen megrendítette az idős művésznőt, akinek hosszú élete során ugyancsak sok keserű pillanatot kellett átélnie. Akkor például, amikor férje, Földessy Géza 1948-ban külföldi tanulmányútra ment és többé nem jött vissza, őt pedig bűnrészesként vallatóra fogták. A háborús években származása miatt hurcolták meg, leparancsolták a színpadról.

A sors azonban soha nem tudta nyomorba dönteni Komlós Jucit, mindig képes volt a történteken felülemelkedni, mosolyogva, derűs arccal élni a világban. Gazdag színészi pályát tudhat a háta mögött, számos ünneplésben volt része. Hosszú ideje visszavonult már a színháztól. Napjait otthonában tölti, legfőbb szórakozása a televíziózás, de újságokat, képeslapokat is olvasgat. Nem mindig veszi fel a telefont, így hogyléte felől leányától, Földessy Margittól érdeklődtünk.

– Édesanyám jól van, sokat pihen – mondta a színésztanodájáról is ismert művésznő. – Február 10-én ünnepeljük a kilencvenedik születésnapját. Családunk mindig körülötte van, dédunokáját nagyon imádja. Számunkra nagy esemény lesz a jeles évforduló, szép csöndben készülünk rá.

Komlós Judit mindig féltették szülei a színészi pályától, noha édesapja, Komlós Vilmos is a szakma nagymestere volt. Örök optimizmusát tőle örökölte. Szerencsére nem lett gyors- és gépíró, tehetségét színésznőként ragyogtatta. Rózsahegyi Kálmán Színészképző Iskolájában tanulta meg a mesterség titkait, több vidéki színházban is játszott. Máig emlékezetes alakítása a Roxanne.

Amikor Lukács Margit halála után beválasztották a Nemzet Színészei közé, s közölték vele a hírt, elsírta magát. Dédunokája megszeppenve kérdezte: „Miért sírsz, dédi?” Azt válaszolta: „Tudod, én színésznő vagyok, és nagy öröm ért, mert kitüntettek.” A kicsi visszakérdezett: „Te egy színházi nő vagy?” Hát bizony az volt – hosszú évtizedekig.

Talán kilencvenedik születésnapja alkalmából is eszébe jut valakinek, hogy kitüntessék. Komlós Juci bizony megérdemli, nem lenne ildomos megfeledkezni róla...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek