A Szabad Föld Kupa története (2.)

Azokat hívjuk közös nosztalgiázásra, akik a Szabad Föld Kupa labdarúgótorna nézői, szurkolói, netán tevékeny résztvevői voltak. Palágyi Béla rovatvezetőnk negyven év történéseit rendezte egybe, ezt olvashatják folytatásokban a Szabad Föld Online-on.

ÉletstílusPalágyi Béla2009. 04. 03. péntek2009. 04. 03.
A Szabad Föld Kupa története (2.)

1970: boldog néző a Szabad Föld kupadöntőben
Mexikóban, a brazilok harmadszor lesznek világbajnokok labdarúgásban. A mi csapatunk a „marseille-i csatában” 4:1-re kikapott Csehszlovákiától és nem jutott a tizenhatos döntőbe.

A Szabad Föld Kupa döntőjébe, melyet augusztus 20-án rendeztek a Népstadionban, a Görcsönyi Tsz és a Ceglédi MEDOSZ került. Mindkét oldalon lázas volt a készülődés, Molnár János, a ceglédiek szakosztály elnöke kijelentette, ha nem nyerik meg a kupát, lemond kétévi prémiumáról.

A Népstadion kapuját 13:30-kor nyitották és a találkozó rögtön emlékezetes közjátékkal indult: egy fiatalember áthatolva minden akadályon, bevágtatott a pályára, ahol eldobta magát a smaragdzöld gyepszőnyegen, hempergett néhányat, kezeit az ég felé tartotta, majd így kiáltott fel boldogan: „Hát mégis sikerült!” Az ijfú még soha nem járt Budapesten, és elhatározta, ha egyszer eljut a foci szentélyébe, így ünnepli meg.

Góllal kezdődött a mérkőzés: Milus ívelt labdája a megdermedt görcsönyi kapus fölött a hálóba hullt, 1:0 a Cegléd javára. Nem sokkal később azonban hasonló góllal Kószér egyenlített, 1:1. A ceglédiek Máté II. 25 méteres, bődületes szabadrúgás góljával szereztek vezetést, 2:1. Bene Ferenc felé fordult mindenki, azzal nyugtázván a találatot, hogy „Feri, ezt te sem tudtad volna jobban…” Ezután egy Göröcs-szóló következett, melyet Kószér mutatott be: a félpályáról indulva kígyózott át a védelmen és beadását Molnár fejelte a hálóba, 2:2. Ekkor a népszerű Göröcs Titi tapsolt felállva. Aztán a 85. percben eldőlt a mérkőzés Máté I. góljával a Cegléd javára, 3:2. A kupát Hegedűs László, a győztes csapat kapitánya vette át, de díjazott lett a legtovább jutó két „kiscsapat” is: a KISZ KB különdíját a Veresegyháza, a MEDOSZ jutalmát a Balatonfenyvesi Állami Gazdaság nyerte el.

Ugyanebben az évben került sor egy nemzetközi összecsapásra is. Az előző évi kupagyőztes, a Szentegáti MEDOSZ Lengyelországba utazott, és megmérkőzött a PSZOW Gornik együttesével. A kettővel magasabb osztályban szereplő házigazdák ugyan 5:3 arányban győztek, de a magyarok így is szép közönségsikert arattak.
 
1971-1972: emlékezetes olimpia Münchenben
Az 1971-es esztendőre azzal emlékezhetünk, hogy a Szabad Föld Kupa a bajnokság átszervezése miatt elmaradt.

Az 1972-es évben viszont olimpia volt Münchenben, Hegedűs Csaba birkózásban megszerezte a magyar sport századik olimpiai aranyát! Terrortámadás az olimpiai faluban, célpont az izraeli sportküldöttség.

A Szabad Föld Kupa döntőjére a Békés megyei Medgyesegyházi MEDOSZ és a Somogy megyei Karádi Tsz SK készülődött. Karád – járási csapat révén – már döntetlennel is elnyerte volna a kupát, Medgyesegyházának viszont csak a győzelem volt az elfogadható eredmény. Mindkét településről különvonatot indítottak a meccsre, de sokan jöttek autóbusszal és személygépkocsival is.

A döntőre július 12-én 18 órai kezdettel a Megyeri úti stadionban került sor. A két együttes összeállítását egy héttel korábban így adták meg a szakvezetők:
Karádi Tsz SK: Keresztes – Máj, Komáromi I., Papp – Békefi, Schádl – Kaveczki, Kudomrák II., Csordás, Maximilián, Ondrusek. Cserék: Pusztai, Lepenye, Komáromi II., Simon, Horváth. Az összeállítást Mészer János, a csapat „mindenese” közölte.
Medgyesegyháza kerete ez volt: Dudaszeg, Kelemen (kapusok), Potocska, Holecz, Csicsely, Békési, Dobi (hátvédek), Forgó, Mengyel, Petruzsán (középpályások), Németh, Cseh, Tóth II., Plástyik, Klement, Tóth I., Marsi, Oravecz (csatárok).
 
A mérkőzés végig férfias, kemény küzdelmet hozott, az eredmény, pedig 5:0 lett a medgyesegyháziak javára. A meccset végignézte Albert Flórián is, aki így nyilatkozott: – Nem először látom a Szabad Föld Kupa döntőjét, de elmondhatom, hogy minden alkalommal szép élményt nyújt nekem a játék. Milyen boldogok ezek a srácok, és mennyi a fiatal tehetség! Igazán érdemes velük törődni…

Csanádi Ferenc, a Fradi edzője ezt fűzte hozzá: – Sajnálom, hogy a tévéközvetítés előtt befejeződik a találkozó, igazán megérdemelné a nyilvánosságot.

Az összecsapás után a Ferencváros–Tatabánya MNK döntőre került sor. Petri Sándor, az MLSZ főtitkára megígérte, a szövetség a jövőben még több segítséget nyújt a Szabad Föld Kupa megrendezéséhez, mely a sportág alapjait segíti megteremteni.
 
1973: Hargitay aranyat úszott
Hargitay András Belgrádban az első világbajnoki aranyat nyerte Magyarországnak a 400 méteres vegyes úszásban. Renate Stecher (NDK) az első nő a világon, aki 11 másodpercen belül futotta a 100 métert: Ostravában 10.9 mp. alatt ért célba.
 
A Szabad Föld Kupa döntőjét május elsején a Bp. Vasas–Bp. Honvéd MNK-döntő előtt rendezték a Népstadionban. A két résztvevő a Barcsi SC és a Hajdúböszörményi Mg. Gépjavító csapata volt. Mivel a hajdúböszörményiek játszottak alacsonyabb osztályban, a barcsiaknak győzelemre volt szükségük a kupa elnyeréshez.

Barcsi SC: Bódis – Pintér, Kuczkó, Winkler – Karsai, Kiss – Gulyás, Börcsök, Gyergyák, Tóth, Dóczi. Edző: Mayer György. Cs.: Tóth, Angyal, Szokol, Lévai, Fodor, Tóth II., Otártics, Hoffer.
Hajdúböszörmény: Szabó – Bíró, Fehér, Uzonyi – Nagy L. Nagy A. – Juhász, Szarka, Kovács, Gaál, Nagy I. . Edző: Kiss Antal. Cs.: Kathy, Kranyi, Virágh, Gorzsas, Juhász G.

A mérkőzés első perceiben úgy tűnt, hogy a piros-kék szerelésben játszó hajdúböszörményiek tarolnak, csak idő kérdése, hányszor veszik be a barcsiak kapuját. Különösen Szarka jeleskedett, ő veszélyeztette a legtöbbször Bódis kapuját. Azután a barcsiak felbátorodtak, és az ördöngösen cselező Gulyás jobbszélsőjük révén alapos bajt kavartak: a szélső beadását Dóczi fejelte a kapuba, 1:0. A 25. percben Gulyást csak büntető árán tudták szerelni, Nagy Béla tizenegyest ítélt, melyet Tóth értékesített, 2:0. Kovács ugyan szépített,(2:1), de aztán Gyergyák és Winkler feledtette a barcsiak rövidzárlatát, 4:1. A 64. és a 66. percben Gyergyák duplázott,(6:1), majd Tóth és Gulyás is betalált, (8:1). A Böszörmény Bíró és Gaál révén kozmetikázott valamelyest a végeredményen, (8:3). A két NB I-es csapat, az MNK döntőre várva, teljes átéléssel izgulta végig a mérkőzést – joggal!
 
1974: Taróczi Európa-bajnok!
Münchenben ki más, mint Németország nyerte a labdarúgó világbajnokság döntőjét. Taróczy Balázs, a döntőben Metrevellit legyőzve, Európa-bajnokságot nyert teniszben. (Majd tíz évvel később wimbledoni bajnok lesz párosban. De az már a profi világ…)

A Szabad Föld Kupájáért tizedik alkalommal küzdöttek a csapatok, a jubileumi döntő mérkőzésre május 1-jén, 14.30 órai kezdettel a Népstadionban a Hercegszántói Tsz SK és a Faddi Tsz SK futott ki a pályára. A 2000 néző előtt sorra kerülő összecsapás sípmestere Teuschler volt.

Hercegszántó: Gyurkity – Grézló, (Nagy L.), Glavatity, Molnár – Nagy F., Juhász – Barna, Szálas, Klár, Kovacsev, (Kádár), Tóth.
Fadd: Fenyvesi I. – Aradi, Kovács, Horváth – Papp II., (Schuszter), Szűcs II., (Baross) – Fenyvesi II., Papp III., Kiss I., Horváth, Szabó.

A piros-fekete mezben játszó hercegszántóiak a 11. percben Barna révén vezetést szereztek, 1:0. Ezután a faddiak mezőnyfölénybe kerültek és a 26. percben Papp III. hatalmas bombájával kiegyenlítettek, 1:1. Félóra elteltével Szűcs robogott végig a pályán, lövését Gyurkity kiejtette, és a szemfüles Kiss I. közelről betalált, 1:2. A második félidőben a hercegszántóiak egyenlítettek, a remek formában játszó Barna volt a gólszerző, 2:2. Nem sokkal később ismét Barna jeleskedett, 3:2-re alakítva az eredményt. A faddi rohamok közepette Fenyvesi II. egyenlített, ám ez kevés volt az üdvösséghez, az alacsonyabb osztályú Hercegszántó nyerte a kupát. A győztes a Ferencváros–Komló mérkőzés szünetében vette át a trófeát.

1975: Az év sikeremberei: Jónyer, Hargitay, Verrasztó
Jónyer István Kalkuttában egyéniben és párosban (Gergely Gáborral az oldalán) két világbajnoki aranyat nyert asztaliteniszben. Hargitay András és Verrasztó Zoltán világbajnoki címet szerzett a kolumbiai Caliban rendezett második úszó VB–n.

A Szabad Föld Kupa döntőjére az Újpest–Szombathelyi Haladás MNK-döntő előmérkőzéseként került sor. A hangulatot a két vidéki gárda, a Soltvadkert és a Balmazújváros hívei keltették a lelátón. Hideg szél csípte pirosra az arcokat, ez azonban nem zavarta a Szabad Föld Kupa résztvevőit, akik a következő összeállításban kezdték a mérkőzést:

Soltvadkert: Mayer – Wolf, Kiss, Meskó, - Eiler, Fábián, - Dobszai, Sörös, Mogyorósi, Bozóky, Szávay. Edző: Zsikla Tamás. Cs.: Erdős, Csernák, Tóth, Galántai.
Balmazújváros: Szabó – Úri, Lupó, Ferenczi, - Hegedűs, Dobi, - Monori, Urbán, Satyak, Oláh, Juhász. Edző: Szabó Sándor. Cs.: Végh, Csibi, Jónás, Tóth.

Még jóformán be sem melegedtek a csapatok, amikor Urbán a balmazújvárosiaknak szerzett előnyt, 0:1. Ez után a soltvadkertiek vették át a játék irányítását, s ugyan némi kapussegédlettel – Szabó a lába között engedte be Dobszai lövését –, de kiegyenlítettek, 1:1. A szél támogatását élvező vadkertiek az egyenlítésen fellelkesedve, Sörös két ügyes találatával 1:3-ra elhúztak.

A második félidőre alaposan megváltozott a játék képe. Élesedett a csata, a szél immár a balmazújvárosiakat támogatta, mégis Fábián szerzett gólt az 51. percben, 1:4-re alakítva az eredményt. Ezután viszont előbb Hegedűs szépített (2:4), majd egy kezezés után Urbán büntetőből tette szorossá az eredményt (3:4). Következett egy menetrendszerinti kapushiba és Mogyorósi ötre növelte a már-már eltemetett soltvadkertiek góljainak számát. Dobi találata a szoros eredményhez volt elég, ám a Szabad Föld Kupát 5:4 arányú győzelmével a Soltvadkerti TE hódította el. A két csapatból Meskó, Dobszai, Sörös, illetve Urbán és Oláh játéka emelkedett ki.

Honlapunk látogatói a harmadik részt április 10-én olvashatják!

Kattintson a fotóra és megnyílik képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek