Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hiába kutakodunk a zöldségesnél, hogy igazi magyar burgonyát vegyünk? Akad pedig hazai nemesítésű, vírusoknak ellenálló fajta jó néhány, csak a keszthelyiek tucatnyit ajánlanak.
Kép: SONY DSC
Kérek egy kiló krumplit! – legtöbben csak ennyit mondunk a zöldségesnél. S bizony kevés eladó kérdez vissza: Igen kérem, de milyet? Katicát vagy Démont?
A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának mérnöke, Vaszily Zsolt azonban ráébresztett arra, hogy minden ételhez más fajta dukál. A nagyszüleink még büszkék voltak a magyar fajtákra, a mára eltűnt Ellára vagy Gül babára. Ám azt kevesen tudják, hogy újra akadnak kiváló, hazai nemesítések, melyek a ellenállnak a vírusoknak, és kiválóan tűrik a hazai éghajlati viszonyokat is. S ráadásul ezekből nem kell minden évben újra megvenni a vetőburgonyát, mert azt jó négy évig maga is megtermelheti a gazda.
Annak is érdemes elmélyedni a „burgonya tudományban”, aki nem vetni, csak enni szeretne. A keszthelyi kutatók és a helyi vendéglátó szakképző iskola mesterszakácsai összedugták a fejüket, és a 12 helybeli nemesítésű fajtát megfelelő ételekkel párosították. Aki megfogadja a tanácsukat, finomabbakat főzhet. Ugyanis nagyobb esélye lesz, sikerüljön a gombóca, gusztusos legyen a salátája. Néhány üzletben már betűkkel ellátott típusokba sorolják a burgonyákat, attól függően, sütni vagy főzni szeretnénk. Kezdjük tehát a leckét a keszthelyi fajtákkal!
„A” típusú, avagy salátának való fajta: Somogyi kifli
Keményítő tartalma közepes, mégsem fő szét, kemény húsú, nem lisztes. Majonézes és hagymás salátákhoz és héjában sütve is elsőrangú.
„B” típusú, azaz főzni való fajták: Hópehely, Góliát, Lorett, Kánkán, Luca XL, Balatoni rózsa, Katica, Démon
Nem fő szét, elsősorban főtt és rakott burgonyának, levesnek, főzeléknek ajánlott. Paprikás krumplihoz, dödölléhez, nyírségi gombócleveshez való. Töltött burgonyának is kiváló.
„C” típusú, avagy sütni való fajták: White Lady, Vénusz Gold, Rioja
Magasabb keményítő tartalmú, lisztes, könnyen szétfő. Hasábburgonyának, pürékhez, tésztákhoz remek. Ezekből készülhet például a burgonya krémleves, de ilyet vegyünk pogácsához, szilvás gombóchoz is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu