Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nemhogy árt, még jót is tesz a kávé az infarktuson átesett betegeknek – állítják olasz kutatók. Ami szöges ellentétben áll az eddigi vélekedésekkel. Hol van tehát az igazság kávéfronton?
Több mint tizenegyezer, infarktuson átesett ember sorsát követték nyomon három és fél éven át a Mario Negri olasz kutatóintézet munkatársai, különös tekintettel a páciensek kávézási szokásaira. Tették ezt azért, mert ellentmondásosnak érezték a kávéivásnak a szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásáról született adatokat, továbbá azért, mert arra a kérdésre, hogy ihatnak-e egyáltalán kávét az infarktuson átesettek, mindeddig nem találtak kielégítő választ.
A vizsgálat során a betegeket négy csoportra osztották aszerint, hogy mennyi kávét fogyasztottak naponta. Külön csoportot képeztek a szinte soha nem kávézók, a ritkán, legföljebb napi kétszer ivók, továbbá azok, akik 3-4 alkalommal kávéztak naponta, és végül azok, akik négynél is többször ittak. Az eredmény több mint meglepő. Kiderült: sem a szélütés, sem a hirtelen szívhalál, sem a következő infarktus nem volt gyakoribb a kávézók között, mint a kávét soha nem fogyasztók csoportjában. Azok sorában viszont, akik naponta négy kávénál is többet fogyasztottak, a szív- és érrendszeri katasztrófák lényegesen ritkábban következtek be.
Noha a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik azokra vonatkoznak, akik a mediterrán konyha ételeit eszik és az igazi olasz eszpresszókávét isszák, állításuk így is hihetetlennek hat. Mit gondoljunk erről? Lapunk háziorvosát, a kardiológus Szirmák Esztert hívtuk segítségül. Ő úgy látja, az eredmények nem csupán a kávéfogyasztással függnek össze, hanem legalább ennyire a mediterrán étrenddel és az egészséges, kiegyensúlyozott életmóddal. Az orvosnő biztos abban, hogy ha nem az említett ideális körülmények között fogyasztja az ember a kávét, akkor az ilyen mennyiségben káros is lehet a szervezetre. Mivel egy kávéban átlagosan 100-120 milligramm koffein van, ha ebből valaki négyet megiszik naponta, az 400-500 milligramm koffeinbevitelt jelent. Márpedig 300 milligramm fölött kézremegés, szívdobogás lép föl és a vérnyomás megemelkedik. Mindez pedig rontja a szívizom vérellátását, ami szívrohamot idézhet elő.
Ellenben a mértékletes kávéfogyasztásnak valóban vannak jótékony hatásai: élénkíti a szervezetet, így különösen is az agyi vérkeringést, a zsíranyagcserét és a veseműködést. Szirmák doktornő senkit nem biztatna arra, hogy mostantól napi négy kávét igyon annak reményében, hogy ezzel jót tesz a szervezetének. Főleg nem úgy, ha a hagyományos magyar konyhán él, és méregerős, „lórúgásos” kávét iszik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu