Színek és hatások

Már-már csodaszámba megy a növényekben lévő színanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Sokáig csak mint természetes festékanyagot tartották számon és használták őket. A színek mögött különleges hatóanyagok állnak, amelyek őrző-védő és gyógyító hatásúak. Nézzük sorban a színeket és az étkeket!

Életstílus2009. 04. 18. szombat2009. 04. 18.

Kép: Ananász egész megvágva déligyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba 2006 01 12

Színek és hatások
Ananász egész megvágva déligyümölcs vitamin Fotó: Habik Csaba 2006 01 12

ZÖLD. A klorofill és az izo-tiocianátok adják – többek között – a fejes saláta, a petrezselyem, a kelkáposzta, a brokkoli, az uborka, a spenót, a cukkini és a kivi zöld színét. E színanyagok olyan természetes katalizátorok, amelyek főleg a máj működését segítik.

SÁRGA. A citromban, a kukoricában és az ananászban található kriptoxantin nevű vegyület áll a szín mögött. Antioxidáns hatású és segíti a sérült sejtek helyreállítását.

ZÖLDESSÁRGA. A lutein és a zeaxantin nevű vegyületek adják ezt a színanyagot, amelyek a zöldpaprikában, a zöldbabban és a tökben vannak nagyobb arányban. A szemünket erősítik, hatékony szerepet játszanak a hályogok megelőzésében.

NARANCSSÁRGA. A karotin és a béta-karotin áll a színanyag mögött, ez utóbbiból A-vitamin képződik a szervezetünkben. A sárgarépa és a sárgadinynye a fő forrásai. E vegyületek fontos szerepet töltenek be a haj, a köröm és a bőr szépségének megőrzésében. Kitűnő antioxidánsok, és óvják a szem egészségét is.

PIROS. A paradicsom, a piros ribiszke és a gránátalma tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a likopin nevű vegyületet, ami a gyümölcsöt „bepirosítja”. Antioxidáns hatása kitűnő, védi a szemet, emellett – egyes vélemények szerint – óvja a szívet, a tüdőt és a prosztatát is.

VÖRÖS-LILA. A híresen hatékony antioxidánsoktól, az antociánoktól származik ez a szín. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gátolják a vérrögök képződést. A málna, a szeder, a cékla, a fekete ribiszke, a szilva, a cékla, a padlizsán különösen gazdag lila színanyagban, valamint a kék szőlő és a vörösbor is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek