A nyári partik hívatlan vendégei

A grillpartik hívatlan vendégei lehetnek az ártalmas baktériumok és rákkeltő anyagok. Lássuk, hogyan cselezhetjük ki a veszélyeket!

ÉletstílusPalágyi Edit2009. 05. 23. szombat2009. 05. 23.
A nyári partik hívatlan vendégei

Ha szabad tűzön sütünk, főzünk, néha nehezebb betartani a higiéniai szabályokat, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal szakemberei azonban óva intenek, hogy épp az ételek készítésekor, tárolásakor „lazítsunk”. Így nem torkollik közös gyomorrontásba a vendégség.

•  A grillezéshez lehetőleg jó minőségű, frissen vásárolt húst használjunk! Ha mélyhűtött alapanyaggal dolgozunk, türelmesen, tökéletesen olvasszuk ki a hűtőben!
•  Azonos vastagságú hússzeleteket vágjunk, hogy egyszerre süljenek át!
•  A pácolás idejére tegyük hűtőbe a húst, és közvetlen onnan kivéve helyezzük a grillrácsra!
•  Ha hússal és földes salátával is bíbelődünk, közben föltétlen mossunk kezet!
•  Félig grillezett húst sose rakjunk el későbbre, a szeletet teljesen süssük át!
•  Ha parázs felett sütögetjük a pácolt finomságokat, rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Az egészséget károsító anyagok főleg akkor képződnek, mikor a kisült zsír a tűzbe vagy a fűtőszálra csöpög, megég, majd füstje visszaszáll a húsra. Érdemes alumíniumtálcán sütögetni, így a lé nem folyik a tűzbe.
•  A vízszintesen álló grillrács helyett előnyösebb, ha függőleges fajtát használunk, ami oldalról pirítja a szeleteket.
•  Ha a parázs a zsírtól lángra kap, hagyjuk kis időre abba a sütögetést, mert a megperzselődött, kormos, égett hús vagy zöldség nem egészséges.
•  Az égett részeket, melyek rákeltő vegyületeket tartalmazhatnak, ne együk meg, s főleg ne kínáljuk a gyerekeknek!
•  Bográcsban biztonsággal főzhetünk, ugyanis kellően hosszú hőkezelést kap az étel.
•  Ha vacsorára újra melegítjük az ebédre készített levest vagy pecsenyét, forrósítsuk fel alaposan! Az igazán precízek beszereznek egy étel hőmérőt, s ellenőrzik, hogy biztosan elérték az ideális 72 Celsius fokot. Ezt a hőmérsékletet legalább két percig kell tartani, hogy ne adjunk esélyt a kórokozóknak.
•  A fogást víkendezéskor is tökéletesen tiszta tányéron szolgáljuk fel!
•  A maradék sült húst gyorsan tegyük hűtőbe. Melegben egy-két óra alatt is megromolhat. Ha pedig történetesen kempingezünk, vagy a nyaralóban frigó sincs, örvendeztessük meg vele a kutyákat, macskákat!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek