Elfojtott szexuális bajok

A mai tinik eléggé tájékozottak a szexuális élet rejtelmeiről és korábban is kezdik el nemi életet, mégis a felmerülő problémáik megoldásakor a szakemberek felkeresése helyett az elfojtásban látják a megoldást.

ÉletstílusSzabad Föld Online2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.
Elfojtott szexuális bajok

A Planned Parenthood Toronto kanadai intézet által készített felmérés mintegy 1300, 13 és 18 év közötti tinédzser megkérdezésével készült, melynek során a korosztály szexuális aktivitását, szokásait, tájékozottságát és ismereteit vizsgálták. A kutatásban résztvevők 54 százaléka lány, 46 százaléka fiú volt. Döntő többségük heteroszexuális identitást vallott, 4 százalékuk az LMBT-kategóriába (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sorolta önmagát, 3 százalék pedig nem válaszolt a szexuális érdeklődését firtató kérdésre.

A felmérés elsődleges megállapításai szerint a 13 és 18 év közötti kanadai fiatalok jelentős része rendelkezik valamilyen szexuális jellegű tapasztalattal, s mintegy 37 százalékuknak volt már szexuális együttlétben része. Ez utóbbiak körében a megkérdezettek 72 százaléka a közösülés hagyományosnak tekintett formáit, 60 százalékuk az orális, 17 százalékuk pedig az anális örömszerzést is kipróbálta már partnerével.

A kutatás megállapításai szerint rendkívül biztató, hogy a megkérdezettek 92 százaléka számolt be arról: a szexuális felvilágosítás valamilyen formájában része volt. A felvilágosítás három leggyakoribb témája a fiatalok szerint az AIDS, a nemi úton szerezhető fertőzések elkerülése, valamint a nem kívánt terhesség megelőzése. Bár a többség elismeri, hogy ezek rendkívül fontos kérdések, mégis jobban örülnének, ha a legtöbb információt a fertőzések elkerülése mellett a kapcsolatok működtetéséről és a szexuális örömszerzésről kapnák. Ezen a téren a fiatal lányok és fiúk többsége a barátoktól kapott információk alapján szélesíti ismereteit, emellett a legfiatalabbak a szüleiktől, a többiek pedig a médián keresztül is tájékozódnak a témáról. A válaszadók többsége azonban örömmel venné, ha hozzáértő személyektől - például orvosoktól, nővérektől vagy tanároktól - hallanának róla. Ennek az igényüknek némileg ellentmond, hogy a megkérdezettek 83 százaléka kérdéseivel vagy problémáival soha nem keresett még fel smmilyen szakembert.

Ennek legfőbb oka mindkét nem tagjai szerint, hogy sem a szakorvosok, sem az egészségügyi intézmények nem nyitottak a fiatalok felé. A tinik a legtöbbször tartanak az orvosok és a nővérek előítéleteitől, a bizalom hiányától, valamint a szülők és családtagok reakcióitól. A válaszok szerint mindkét nem képviselői szívesebben mennének orvoshoz, ha a rendelésre nyugodt, bizalmas és előítélet-mentes légkörben kerülne sor. Mindemellett a lányok örülnének, ha maguk dönthetnék el, hogy férfi vagy női kezelőorvoshoz forduljanak-e; a fiúk számára pedig vonzó lenne a megbízható és széleskörű információk rendelkezésre állása, valamint könnyű elérhetőségük.

Egy 2008-ban Magyarországon készített kutatás szintén ezekre a kérdésekre kereste a választ. A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a magyar fiatalok szeretnék, ha a szexuális felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra. Örülnének, ha az érzelmekről, a kapcsolatépítésről és a nemi szerepekről is szó esne az ilyen alkalmakkor.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 84 százaléka számolt be arról, hogy szexuális felvilágosításban részesült, még mindig meglehetősen sokan vannak azok, akik kimaradnak a szexualitásra való felkészítésből. Ráadásul a felvilágosítást a fiatalok sok esetben barátoktól kapják meg, így nem feltétlenül vannak tisztában például a szexuális úton terjedő betegségekkel és azok veszélyeivel. Szerencsére a válaszadók 99 százaléka fontosnak tartja a biztonságos szexet, és úgy gondolja, hogy a betegségek megelőzését, valamint a nem kívánt terhesség elkerülését nemzeti szinten is prioritásként kellene kezelni.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek