Teremtsük meg lelkünk és elménk békéjét

Sokak nagy örömére ismét Debrecenbe látogat Paramhans Swami Mahashwaranada (Szvámídzsí), a „Jóga a mindennapi életben” megalkotója. A guru a Béke Nagyköveteként, a környezettudatos és az egyetemes gondolkodás eszméjét terjeszti szerte a világon.

ÉletstílusBalogh Mária2009. 06. 08. hétfő2009. 06. 08.
Teremtsük meg lelkünk és elménk békéjét

A jóga és az indiai bölcselet iránt érdeklődők június 12-14. között ismét találkozhatnak Szvámídzsíval, a nemzetközi hírű, köztiszteletben álló guruval, aki egyesült államokbeli, ausztráliai és indiai körútja után idén Magyarországra, Debrecenbe is ellátogat. A debreceni Ganga Baráti Kör – Jóga a mindennapi életben Egyesület – tájékoztatójából kiderül, hogy a nagy érdeklődéssel kísért program a június 13- ai nyilvános előadás köré szerveződik. A komolyabb elmélyülésre pedig a Szvámídzsí vezette szemináriumokon nyílik lehetőség.

Amellett, hogy előadásokat és konferenciákat tart, államfőkkel és vallási vezetőkkel is rendszeresen találkozik. Gyakorlatiassága a szegényeket, a rászorulókat segítő konkrét programjaiban is megnyilvánul. Köztudott róla, hogy kórházat, iskolát, állatmenhelyet és alapvető szociális ellátásokat is szervez. A dzsadani projekt, mely India egyik legszegényebb régiójában, Radzsaszthánban valósul meg, példaértékű lett a világ számára is.

A szervezők a köztiszteletben álló guru egyik washingtoni beszédéből a debreceni előadásra való hangolódáshoz, a következő gondolatsort emelték ki: „Az elme békéjéhez egész lényünk kiegyensúlyozottságára és elégedettségére van szükség. Hogy ezt elérhessük, először meg kell értenünk azt, milyen kapcsolat fűz minket a saját elménkhez, gondolkodásunkhoz. A modern civilizáció jellegzetessége, hogy az információ rendkívül gyorsan terjed. Tudjuk, hogy mi történik a világ különböző szögleteiben. Az élet kihívásokkal teli, nemcsak anyagi értelemben, hanem gondolati síkon is. Manapság mindenképpen nehezebb megteremteni, és megtartani az elme békéjét, de esélyt adhatunk magunknak. A jóga és a meditáció a lehetséges út ehhez. A legfontosabb azonban, hogy megtanuljunk megérteni és elfogadni…”

Szvámídzsí közel negyvenéves európai tartózkodása alatt alaposan megismerkedett a nyugati világgal, s az ott élő emberek napi nehézségeivel. Előadásai során nemcsak az önzetlen gondolkodást hirdeti, hanem gyakorlati tanácsokkal látja el a stresszel, elidegenedettséggel, a világválsággal küszködő embereket.

A világ egyik legelismertebb jógamesterét a debreceni Kölcsey Központban a cívisváros vezetői és az indiai nagykövet fogadja június 13-án. A belépés az önkormányzat jóvoltából ingyenes lesz. Az autentikus jógával és a jógamester eszmeiségével a szélesebb közönség ezen a napon és helyszínen 19 órától ismerkedhet meg.

Ezek is érdekelhetnek