10 úszóguminövelő – avagy mitől hízunk?

Gyakran nem értjük, mit rontottunk el. Odafigyelünk a táplálkozásunkra, sportolunk is – hol rendszeresen, hol rendszertelenül –, a kilók mégsem tűnnek el. Sőt, minden felesleg ott türemkedik a deréktájékon, és kibuggyan a szoknya, a nadrág vagy az öv alól.

ÉletstílusMérei Kata2009. 07. 20. hétfő2009. 07. 20.
10 úszóguminövelő – avagy mitől hízunk?

Talán csak egészen apró dolgokon csúszik el a kívánt súlycsökkenés. Nézze át, mi az a tíz legveszélyesebb dolog, amely kifejezetten a derékbőséget gyarapítja.

1. Só

Nem csak a sima, asztali sót érdemes kerülni. Bánjunk óvatosan a fűszerkeverékekkel, az ételízesítőkkel, a hagymakrémekkel, fűszergranulátumokkal, hiszen ezek is rengeteg sót tartalmaznak. Csakúgy, mint az előre pácolt vagy füstölt élelmiszerek. A só olyannyira megköti a vizet, hogy képtelen távozni a szervezetből, így túlsúly formájában a derék és a has környéki részekre telepszik. Ha túl sós ételt evett, igyon a szokásosnál kétszer többet, hogy érezhetően távozhasson a szervezetből. Az extra adag vízmennyiséggel megakadályozhatja a puffadást, hasfeszülést is.

2. Különleges szénhidrátok
A leggyorsabban mobilizálható energiaforrásként tartják számon a glikogént, amely állati keményítő. Vízben oldhatatlan, és szőlőcukor-molekulákból áll. Keletkezéséhez inzulin szükséges, ennek hiányában szőlőcukorrá bomlik, és ez megemeli a vércukorszintet. Sportolók esetében ez igen fontos lehet, ám a hétköznapi embereknek, akik rendszeresen, de nem versenyszerűen sportolnak, vigyázni kell a pluszszénhidrátforrásokkal. Gondolunk itt például az étrend-kiegészítő tablettákra, fehérjeturmixokra. Ezek vizet kötnek meg, amelyek ha nem tudnak távozni, túlsúllyá alakulnak. Csak akkor éljünk ilyen étrend-kiegészítőkkel, ha garantáltan elegendő zsírt is elégetünk a használatuk mellett.

3. Nagy mennyiségű nyers étel
A nyers ételek hatása igen pozitív, aki teheti, fogyasszon minél többet, de! A nyers ételek sokkal rövidebb ideig tartják normális szinten a vércukrot, mint a főtt ételek. Ugyanakkora mennyiségű főtt vagy párolt sárgarépa kétszer annyi ideig biztosít teltségérzetet és normális vércukorszintet, mint egy adag nyers répa. Ilyenkor pedig a hirtelen vércukorzuhanás annyira gyorsan jön, hogy az éhező embernek bizony ennie kell, méghozzá szénhidrátban vagy cukorban minél gazdagabb ételt, hogy elkerülje a szédülést, ájulást. Ezek azonban már pluszkalóriákat jelentenek, ami hízáshoz vezet. Fogyasszon minél több főtt vagy párolt zöldséget köretként. Vagy készíthet zöldséges pitéket, felfújtakat is, amelyek laktatóak, mégis kalóriaszegények. A gyümölcsök közül fogyaszthat naponta tízórai vagy uzsonna gyanánt aszalt gyümölcsöket is.

4. Puffasztó ételek
Ha rendszeresen fogyaszt puffasztó ételeket, akkor egyrészt kellemetlen tünetekre számíthat a gyomorban, másrészt a sok irritáció hatására gyomorsavtúltengés is kialakulhat. Ez rendszerint magával vonja a sav marását megelőző vagy csillapító ennivalók fogyasztását, ilyenek például a kalóriában gazdag pékáruk, kekszek. A nagymértékű gázosodás pedig jelentősen megnöveli a derék körfogatának méretét. Puffasztó élelmiszer például a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a hagymafélék, a paprika, valamint a citrusfélék. Természetesen kis mennyiségben ezek mindegyike bátran fogyasztható, csak a napi gyakoriságú, nagy mennyiségű fogyasztás lehet veszélyes.

5. Rágó
Magunk nem érzékeljük, de rágózás közben nagy mennyiségű levegő kerül a gyomrunkba. Ez pedig puffadást, feszülést, gyomorirritációt okozhat. Ráadásul átmenetileg zavart okoz a vércukorszintben is, hiszen a szervezet azt hiszi, táplálékot kap, majd egy idő után, amikor a test rájön, hogy nem jut érdemi táplálékhoz, a vércukorszint hirtelen lezuhan. Rágózni ettől függetlenül nem tilos, de érdemes rövid ideig, maximum 10-15 percig rágni, és utána a kukába dobni a rágót.

6. Csábítások
Nem feltétlenül kell egy keksznek, süteménynek kalóriabombának lennie ahhoz, hogy igyekezzünk elkerülni. Az alacsony zsír- vagy kalóriatartalmú édességeket, rágcsálnivalókat, szeleteket stb. előszeretettel kínálják még az edzőtermek büféiben is. Pedig ezekben is veszélyek rejlenek, hiszen gyakran igen magas a cukortartalmuk. Jól jöhetnek edzés előtt, hogy bírjuk energiával a mozgást vagy utána, hogy ne remegjen a lábunk, de villámgyorsan felszívódnak, nem tudnak egészségesen távozni a szervezetből. Ezért leülepszenek, zsírrá alakulnak, méghozzá a legveszélyesebb területeken.

7. Sült ételek
A bő olajban sült ételek, mint a sült burgonya, a panírozott vagy zsíros húsok, a leghizlalóbb és legegészségtelenebb elemei az étrendnek. Természetesen zsírra szüksége van a szervezetnek, de nem ebben a formában. A zsíros, olajos ételek súlygyarapodást okoznak, mert igen kalóriadúsak, és tönkreteszik az érrendszert, növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Lassan laktatnak, hajlamosak vagyunk sokat enni belőlük. Használjon inkább olívaolajat, és fogyasszon – kis mennyiségben – mogyoró- és dióféléket, fekete csokoládét.

8. Fűszeres ételek
A fűszeres ételek alapvetően jót tesznek az emésztésnek. A csípős paprika, a mustár vagy a fokhagyma serkenti
az emésztést, gyorsítja a zsírégetést, és elősegíti a tisztulási folyamatokat is.  Ám csak akkor, ha önállóan jelennek meg az ételben vagy csak kis mértékben kombinálva más fűszerekkel. Ha azonban paradicsomszószt, mustárt, többféle hagymát, borsot és egyéb csípős fűszereket is összekever, azzal komoly gyomorirritációt okozhat. Vízvisszatartás, hasmenés is jelentkezhet. Ügyeljen arra, hogy mindig csak egy kiemelt fűszer domináljon az ételben, és akkor nem kell kellemetlen súlygyarapodástól tartania.

9. Szénsavas és ízesített ásványvíz
Ha étkezések után iszik egy pohár buborékos vizet, azzal segítheti az emésztést. Ha azonban folyamatosan szénsavas vizet iszik, akkor folyamatos puffadásnak, gyomor- és bélirritációnak van kitéve. A folyamatos puffadtság akár centikkel is megnövelheti a derék- és haskörfogatot. Fogyasszon sima vizet, abból is minél többet!

10. Kockázatos italok
Az alkohol, a kávé, a tea, a forró csokoládé, a tartósítószerrel és cukorral készült gyümölcslevek a legveszélyesebb kategóriába tartoznak. A koffeines italok vízhajtó hatásúak ugyan, de sajnos, ezekből sok gyomorsav képződik. A forró csokoládé, a meleg italok, a turmixok vagy a gyümölcslevek pedig rengeteg rejtett cukrot tartalmaznak, észrevétlenül gyarapítják a kilókat, különösen, ha naponta több alkalommal is fogyasztunk ilyen italt.

Forrás: Diéta és Fitnesz