7 tipp: hogyan spórolhat a kalóriákkal?

Az utóbbi években nagyon megváltoztak étkezési szokásaink, s ezzel párhuzamosan nőtt azoknak a száma, akik fogyókúrára kényszerülnek. Ennek hátterében az egyre növekvő adagok, az akciós ételek, illetve az előre csomagolt, félkész ételek is állhatnak. Apró változtatásokkal azonban akár fogyókúra nélkül is több száz kalóriát spórolhat hetente, így havonta egy-két kilót le is fogyhat.

ÉletstílusMérei Kata2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
7 tipp: hogyan spórolhat a kalóriákkal?

1.  Egészséges köretek, belevalók
Adjon egészséges extrákat, feltéteket, hozzávalókat az ételeihez. Igyekezzen úgy étkezni, hogy minden egyes fogása tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Minden ételhez fogyasszon salátát, a rizottóba keverjen spárgát, gombát, a tésztafélékhez adjon spenótot, brokkolit. A szendvicsekbe is mindig helyezzen salátalevelet, és fogyasszon is mellé zöld salátát vagy almát. Ha egy recept valamihez friss fűszernövényt ír elő, bátran használjon nagyobb mennyiséget, hogy még intenzívebb íze és színe legyen az ételnek. A zöldségek, az extra saláták elfoglalják a hizlaló élelmiszerek helyét.

2. Ínycsiklandó tálalás
Tálalásnál használjon színes salátákat, tálaljon színpompás menüket, és ügyeljen az ételek tányéron való elhelyezésére is. Az ízek mellett az ételek vizuális megjelenésének is nagy jelentősége van a táplálkozásban. Egy szépen elrendezett tányér máris megelőlegezi a jóllakottság érzését. A tálalást is gusztusosabbá teheti zöldségekkel, gyümölcsökkel. Minden ételtípust jól láthatóan különítsen el egymástól. A tányér felét zöldség- és gyümölcsfélék lepjék el, egynegyedét valamilyen fehérje, így sajt, hús, hal, a maradék negyedet pedig valamilyen teljes kiőrlésű gabonaféle. Ez jelenti a köretet, amely lehet teljes kiőrlésű rizs, tészta, bulgur, köles. Aki nem szereti a gabonaféléket, erre a területre helyezzen két kisebb szem főtt vagy zsiradék nélkül, tepsiben sült burgonyát.

3. Ne rakja ki a tálalóedényt az asztalra
Akkor esünk a legbiztosabban a túlevés hibájába, ha az asztal közepén hagyjuk a leveses-, húsos-, ragusfazekat. Miután mindenki szedett a fogásból, fogja meg az edényeket, és vigye ki az étkezőből. A lényeg, hogy ne legyen szem előtt. Ezt természetesen nem teheti meg, ha vendégeket hívott, de szűk családi körben úgy előzheti meg legkönnyebben a hízást, ha nem látja, mennyit lehetne még enni. A salátát sose tegye külön tányérra. Még mielőtt kiszedné a főfogást, helyezze el
a salátát a lapostányéron, amelyről enni fog. Így rengeteg helyet elvett a főfogástól, csak kevesebbet tud szedni és enni belőle.

4. Vásároljon kisebb tányérokat
Az elmúlt 5-10 évben alaposan megnőtt a tányérok mérete. A mélytányérokba akár 3-4 dl leves vagy ragu elfér, míg a lapostányérok átmérője 4-6 centiméterrel is nagyobb a korábbi darabokénál. Ez azt jelenti, hogy ma a rájuk kerülő ételmennyiség is jóval nagyobb. Az étteremben a divatos, nagyméretű tányérokon szerencsétlenül mutatna egy átlagos adag étel. Ezért jól megpakolják a tányérokat, a vendég pedig pukkadásig eszi magát. De ez igaz az otthoni étkezéseknél is. Vagy szerezzen be kisméretű tálalóeszközöket, vagy fogyassza ebédjét, vacsoráját süteményestányérról.

5. Étteremben: csak egyszerűen
Egy felmérés szerint a fogyókúrázók hajlamosak egy-egy éttermi látogatás alatt akár 500 kalóriával is többet enni, mint egy átlagos vacsora alkalmával. Egyrészt a bőség zavara miatt mindenfélét összeesznek. Másrészt a bonyolult, hangzatos nevekkel ellátott ételeket részesítik előnyben, amelyek gyakran túl sok kalóriát tartalmaznak. Ezenkívül kihasználják a lehetőséget, és vegyes köretet rendelnek, pluszfeltétet kérnek a pizzára, desszertként is valamilyen különlegességet rendelnek. Nem csoda, ha a diéta során összeszűkült gyomruk majd kipukkad a vacsora végére. Étteremben alapszabály, hogy rögtön rendeljen egy adag salátát, mielőtt kiválasztaná a főételt. Lehetőség szerint már az elején szögezze le, hogy mindenből fél adagot kér. Az ételek közül pedig valami egyszerűt válasszon: roston sült, sült, párolt vagy natúrhúst. Semmi flambírozás, semmi öntet, semmi mártás! Ha a desszertnek nem tud ellenállni, annál is ragaszkodjon a fél adaghoz.

6. Bírálja felül egy recept mennyiségre vonatkozó állítását
Manapság a receptek hajlamosak túlzásokba esni a mennyiségeket illetően. Ha egy ételt 4 főre ajánlanak, biztosan akkora mennyiség lesz az eredmény, hogy akár még 2-3 ember is jóllakhatna belőle. Ezért a 4 főre ajánlott mennyiségeket tervezze 6 főre. Praktikusan: az adagokat ossza többfelé, és mindegyiket még zöldség-, gyümölcs- és salátafélékkel egészítse ki. Másik megoldás: felezze el az ajánlott mennyiségeket és hozzávalókat, akkor biztosan nem esik a túlevés veszélyébe.

7. Keressen egészséges alternatívákat
Használjon például olajsprayt az üveges olaj helyett, hogy ne ázzanak el a sütni való ételek. A tejfölt szinte minden esetben kiválthatja joghurttal. Az ételekhez adagolt sajt mennyiségét úgy csökkentheti, hogy erősebb aromájú fajtát választ, de feleannyit használ belőle. Az étel íze ugyanolyan lesz, viszont sokkal kevesebb kalóriát használ fel. Bármilyen ételt készít, minimum két hozzávalóra keressen egészségesebb, kalóriaszegényebb alternatívát. Ezzel máris rengeteg kalóriát spórol meg, akár egy nap alatt is.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek